Hlavní obsah

Automobilové speciality: Javan R1

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský trh je velmi rozmanitý. Najde se zde několik desítek malých výrobců automobilů, kteří z drtivě většiny se snaží o výrobu sportovních vozů. Mezi ně patří i jedna velmi neznámá, přesto celkem úspěšná firma Javan.

Článek

Javan vyrábí model R1. Jedná se o ultralehký vůz s výkonným motorem nabízející opravdu čiré zážitky z jízdy. Váha vozu, který je okleštěn o všechen komfort a nepotřebné doplňky, je pouhých 670 kg. Právě díky tomu bylo možné nasadit pod kapotu nevelký agregát Honda o objemu 2,0 l s variabilním časováním ventilů. Díky němu dosahuje maximálního výkonu 161 kW.

Na stokilometrovou rychlost zrychlí vůz za 3,6 s, 160 km/h zvládne za pouhých 9,8 s. Maximální rychlost má v technickém průkazu stanovenou na 250 km/h.

Že je Javan úspěšnou firmou značí i to, že automobil začne zanedlouho vyvážet do USA. To se zatím podařilo jen málokteré britské firmě. Mnohé z nich totiž nemají ani na to, aby předělali technické řešení z pravostranného řízení na levostranné. Cena vozu Javan R1 je 30 138,75 liber včetně všech daní, což v přepočtu na koruny činí asi 1 268 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilové speciality: ASC Diamondblack Viper

Pokud se někomu může zdát, že Dodge Viper je příliš těžkopádný a mírný, pak mu jistě "sklapne" po shlédnutí téhle novinky, na které spolupracovaly firmy Dodge,...

Automobilové speciality: Terra Wind

Cool Amphibious Manufacturers International LLC (C.A.M.I.) je americká firma, která se zaměřila na výrobu obojživelných automobilů. První myšlenka na postavení...

Automobilové speciality: Commuter Tango T600

Firma Commuter nedělá nic jiného, než elektromobily. Její první pokusy upadly v zapomnění, ale poslední snaha o zviditelnění se ukázala jako trefa do černého....

Výběr článků

Načítám