Hlavní obsah

U Rolls-Royce vydrží dvanáctiválce, dokud to bude možné

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilek, kde nyní pracují dvanáctiválce, je už poskrovnu. Postupně jich bude stále ubývat kvůli emisím. Je ovšem jedna značka, která se jich bude držet. A tou je samozřejmě superluxusní Rolls-Royce.

Foto: Novinky

Rolls-Royce bez dvanáctiválce? Zatím nemožné

Článek

Tento týden jsme vám přinesli informaci o tom, že Mercedes pomalu končí s dvanáctiválci. Zrušení zastaralého agregátu je logickým vyústěním tlaku emisních norem, malého zájmu a enormních nákladů na vývoj nového.

Jsou tu ještě další automobilky, které dvanáctiválce nabízejí. Třeba BMW. Ale i to nedávno ústy svého vedoucího člena firmy oznámilo, že ani oni nejsou vůči tomuto trendu imunní. Takže kdo ví, kdy i BMW přejde zcela na osmiválce.

LESY STŘÍDAJÍ VESNICE, ZPĚV PTÁKŮ OBDIVNÉ „WOW, KOUKEJ“
Nebeským autem do pekla. Rolls-Roycem Dawn na výletě po Čechách

Na světě tak zůstane jen pár značek, které se hladkých dokonalých dvanáctiválců nezřeknou. Torsten Muller-Otvos, předseda správní rady značky Rolls-Royce, v souvislosti s nedávnými oznámeními o ukončení prodejů dvanáctiválců v různých vozech oznámil, že jeho značka se bude držet dvanáctiválců „tak dlouho, jak to jen bude možné“.

Firma sice zrušila hybridizaci a rovnou přeskakuje na elektrifikaci, ovšem zároveň se stálou nabídkou klasiky – V12. „Nepůjdeme cestou hybridů. Půjdeme rovnou k elektřině. A pak krok za krokem. Nesestřelíme ze dne na den dvanáctiválce a všechno neuděláme elektrické. Tady bude muset být přerodová fáze mezi spalovacím motorem a elektrickým,“ řekl Muller-Otvos pro Motor Magazine.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Cullinan - oficiální foto

To by ovšem znamenalo, že jednoho dne… Muller-Otvos ale pokračoval a odpověděl na otázku, kdy tedy můžeme očekávat konec dvanáctiválců. „Dovolte mi říci, že dvanáctiválce tu budou, dokud budou zákonné. A navíc naši zákazníci milují dvanáctiválce.“

Samozřejmě že i tento manažer ví, že v elektřině je budoucnost. Ovšem je třeba stále ještě překonat mnoho překážek. Pro luxusní limuzíny typu Rolls-Royce ale elektrický motor není překážkou. „Výkon není podstatný pro elektrický motor. Elektrický motor je jednodušší než spalovací, protože točivý moment je to podstatné. Stejně tak i u našich aut je podstatný právě točivý moment, ne výkon.“

Reklama

Výběr článků

Načítám