Hlavní obsah

Vodíkový plug-in hybrid od Mercedesu už jezdí, ale jen v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mercedes-Benz GLC F-Cell, který kombinuje vodíkové palivové články s nabíjením ze sítě, byl předán prvním vybraným zákazníkům ve velkých německých městech. Další si ho budou moci pořídit příští rok, ovšem jen k pronájmu a jen v Německu.

Foto: Mercedes-Benz 3x

Mercedes-Benz GLC F-Cell

Článek

Pokud označení „vodíkový plug-in hybrid“ slyšíte prvně, jistě nejste sami. Nápad to je zajímavý, ovšem nikoliv zas tak přelomový – k vodíkovým palivovým článkům Mercedes přidal větší baterii a možnost nabíjet ji ze zásuvky. Zlepšil tak použitelnost auta poháněného palivovými články; vodíkových čerpacích stanic je stále velmi málo.

V některých německých městech, kde je infrastruktura aspoň nějaká, dostali vybraní zákazníci první kusy. Přesněji započala jejich doba pronájmu vozu; Mercedes je neplánuje prodávat, ale pouze pronajímat za určitý měsíční paušál. Veškerý servis je už v ceně.

Foto: Mercedes-Benz

Dr.-Ing. Klaus Bonhoff (vpravo), šéf německé Národní organizace pro vodík, přebírá Mercedes GLC F-Cell v Berlíně od zástupce automobilky Ronnyho Webera (vlevo).

Další zákazníci, a to jak z řad firem, tak i soukromých zájemců, budou mít možnost si vůz pronajmout na jaře příštího roku. Budou muset navštívit jedno ze sedmi míst v Německu, kde je auto k mání.

Tuto formu nabídnutí vozu volí automobilky u experimentálních technologií poměrně často. Její výhodou je, že se vám po nějaké době automobil vrátí, takže můžete zkoumat opotřebení spousty kusů z běžného provozu.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLC F-Cell

GLC F-Cell má vodíku v zásobě 4,4 kilogramu, což má stačit ke 430 km jízdy dle (zastaralého a nepřesného) měřicího cyklu NEDC. Baterie stačí na dalších 51 km, takže jsou spíš nouzovkou, když vám dojde vodík. Elektromotory mají výkon 208 koní. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám