Hlavní obsah

První prodaný mustang byl krok od sešrotování

První prodaný Ford Mustang byl kabrioletem a jezdil patnáct let jako jediné auto v rodině. Pak se porouchal, manžel majitelky ho zatlačil do garáže a sedmadvacet let ji přesvědčoval, že to není zbytečný vrak, že si ho na důchod zrenovuje. Auto málem skončilo na vrakovišti, dnes má miliónovou hodnotu.

Foto: Ford 5x

Gail Wiseová u svého Fordu Mustang, který si koupila jako první na světě v roce 1964.

Článek

Ford Mustang nedávno oslavil deset miliónů prodaných kusů. Ten desetimilióntý je ve specifikaci odpovídající prvnímu – má osmiválec, manuální převodovku a stahovací střechu. [celá zpráva]

První prodaný kousek odjel z dealerství ještě dřív, než bylo auto oficiálně představeno. Koupila si ho Američanka Gail Wiseová, když jí bylo dvaadvacet. Psalo se 15. dubna 1964 a mustang měl být odhalen až o dva dny později, 17. dubna, na Světové výstavě v New Yorku.

Wiseová, přesněji Brownová (auto kupovala svobodná), učitelka třetí třídy základní školy, se na jaře 1964 stěhovala od rodičů a potřebovala vlastní auto. Potřebných 3447,50 dolarů (v dnešních penězích zhruba 620 tisíc korun) si půjčila od rodičů.

Foto: Ford

Gail Wiseová a Jim Hackett, prezident Ford Motor Company

Přišla tehdy do dealerství s požadavkem na kabriolet. A prodejce, který už měl na skladě schované dva mustangy – kabriolet a kupé –, jí ten se skládací střechou prodal, ačkoliv nesměl.

„Odjela jsem z dealerství a všichni na mě mávali a chtěli, ať zpomalím. Televize vysílala spoustu reklam, ale neukázala v nich auto, jen logo a oznámení, že ,se to blíží‘,“ vzpomíná Wiseová na onen dubnový den.

Foto: Ford

Jim Hackett, prezident Ford Motor Company, hovoří o prvním prodaném mustangu a voze z filmu Bullitt - vpravo.

Autem jezdila patnáct let, až se porouchalo. Její manžel Tom ho zatlačil do garáže a slíbil, že ho opraví. Jenže sliboval sedmadvacet let a Gail chtěla vůz jako nefunkční odvézt na vrakoviště. Naštěstí dokázal Tom ženu přesvědčit, že si ho na důchod spraví.

Když po letech začal na internetu shánět díly, aby se pustil do renovace, všiml si, že se někdo označuje za prvního člověka, který si koupil mustanga. Mělo se tak stát 16. dubna 1964. „Myslím, že ty sis ho koupila o den dřív,“ řekl Gail a ve sklepě našel originální fakturu a uživatelský manuál. Na faktuře stálo datum 15. dubna.

Foto: Ford

Jim Farley, viceprezident Fordu, u prvního prodaného Fordu Mustang

Původní dokumenty se ukázaly být velmi důležitými, když Wiseovi zavolali expertům na sběratelské automobily Hagerty Classic Insurance. Firma původnost vozu potvrdila a ohodnotila ho na 350-450 tisíc dolarů, tedy zhruba 7,9–10,1 miliónu korun.

Díky tomu, že tento mustang sedmadvacet let stál, má najeto jen asi 109 tisíc kilometrů. Dnes je zrenovovaný a řídí ho zejména Tom. Přesto si Gail jízdu v něm, i pozornost, která se vozu nyní dostává, užívá.

„Je to, jako bych byla v 76 letech filmovou hvězdou,“ říká s úsměvem. „Připadala jsem si jako hvězda ve dvaadvaceti, když jsem si ho koupila. Považte, to bylo před 54 lety, a pořád o něm mluvíme,“ dodává.

Foto: Ford

Desetimiliontý Ford Mustang

Reklama

Výběr článků

Načítám