Hlavní obsah

Unikátní mini baskytaristy Beatles je na prodej

Pro kapelu Beatles byla v roce 1965 speciálně upravena čtyři mini. Jeden z vozů, kterým jezdil Paul McCartney, bude na konci prázdnin k mání v aukci v USA.

Foto: Worldwide Auctioneers

Morris Mini Cooper S de Ville by Radford Paula McCartneyho

Článek

Patříte-li k věrným fanouškům slavných Beatles, možná víte, že firma manažera kapely Briana Epsteina v roce 1965 pro muzikanty objednala čtyři mini. Tři byla upravena karosárnou Harold Radford & Co. a jeden firmou Hooper.

Ten od Hoopera patřil Ringu Starrovi a nedávno ho koupila Geri Halliwellová, zpěvačka někdejších Spice Girls. Bledězelený vůz, který máme dnes před sebou, je jeden ze tří upravených u Radforda a patřil Siru Paulu McCartneymu.

Foto: Worldwide Auctioneers

Morris Mini Cooper S de Ville by Radford Paula McCartneyho

Je to klasický Moris Mini Cooper S s motorem o objemu 1,3 litru, ovšem také s přídomkem „de Ville by Radford” kvůli úpravám. Ty zahrnovaly kožené čalounění sedaček, volant s dřevěným věncem, dřevěné obložení palubní desky, plátěnou střechu, zadní světla od Astonu Martin a speciální kola.

Nějakou dobu poté, co McCartney vůz prodal, se unikát dostal do Spojených států. V 70. letech se motoru dostalo generální opravy a v roce 2001 prošlo auto kosmetickou renovací. O rok později ho koupil současný majitel.

Foto: Worldwide Auctioneers

Morris Mini Cooper S de Ville by Radford Paula McCartneyho

Nyní ho prostřednictvím aukčního domu Worldwide Auctioneers prodává dále. Vůz bude k mání v aukci, která se bude konat 1. září v Národním muzeu automobilů a trucků ve městě Auburn v Indianě.

Vyvolávací cena ani odhad vítězné nabídky nejsou známy. Výše zmíněné Starrovo mini však Halliwelová koupila koncem loňského roku za 102 tisíc liber, tedy zhruba 2,9 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám