Hlavní obsah

Škoda pracuje na sportovním elektromobilu, verze RS přijde za čtyři roky

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda znaky RS (Rally Sport) zatím používá pro svůj jediný model, Octavii. Ještě letos přibyde Kodiaq RS, tím ale rozšiřování nabídky sportovně orientovaných modelů patrně nekončí, přijít by měla i sportovní verze elektrického SUV a ve hře stále zůstává Fabia RS.

Foto: Škoda Auto

Škoda Kodiaq RS bude novým přírůstkem do rodiny modelů RS.

Článek

Informaci o chystané sportovní elektrické verzi SUV potvrdil pro britský Autocar Alain Favey, člen představenstva zodpovědný za oblast prodeje a marketingu. Nový model by měl dorazit v roce 2022 a verze RS bude postavena na základech elektrického SUV, které Škoda již dříve potvrdila pro rok 2020.

Ohledně návratu Fabie RS nedal Favey jednoznačnou odpověď. Nová generace přijde po roce 2020 (letos se začne prodávat facelift třetí generace), automobilka prý zvažuje i verzi RS, ale zatím nepadlo žádné závazné rozhodnutí.

Sériové verze RS od roku 2000

Označení RS (Rally Sport) používá Škoda od roku 1974 na závodních vozidlech, od roku 2000 rovněž na sériových, sportovně laděných automobilech. Z těch novodobých nabízela společnost modely Fabia RS (první a druhé generace, nyní se již nevyrábí) a Octavii RS (všechny tři novodobé generace).

Prvním sériovým modelem s logem Rally Sport (v některých zemích kvůli ochranné známce prodávaný jako vRS, v jako victory čili vítězství) byla od roku 2000 první generace novodobé octavie. Tu poháněl přeplňovaný benzinový čtyřválec 1,8 litru o výkonu 132 kW (180 koní), kombinovaný s manuální pětistupňovou převodovkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám