Hlavní obsah

Řidiče odsoudili za neřízení samořídícího auta

Novinky, fra

Ve Velké Británii bylo už minulý rok přistiženo auto jedoucí po dálnici bez řidiče. Byla to Tesla Model S v autonomním módu. Kolemjedoucí člověk ale jízdu natočil na video a hned předal policii. Minulý týden padl rozsudek.

Foto: Hertfordshire Police

Tesla na dálnici bez řidiče

Článek

Představte si, že byste jeli po silnici a vedle vás jelo auto, kde by za volantem neseděl nikdo. Opravdu nikdo. To se stalo loni v květnu ve Velké Británii, kde jeden řidič předjížděl Teslu Model S bez řidiče.

Jenže ve voze „řidič“ přece jen byl. Byl to Bhavesh Patel, který zapnul autopilota a chtěl si odpočinout. A protože za volantem je méně místa než na sedadle spolujezdce, tak si přelezl, sedadlo sklopil a pěkně relaxoval. To je samozřejmě špatně, protože automobil podle zákonů musí být stále řízen a nejde jej zatím nahradit autopilotem. Řidič musí být ve voze a musí být stále schopen převzít řízení. Vždyť v USA nedávno řešili hned několik nehod, při nichž přišli o život lidé, když se řidiči v samočinném režimu řízení nevěnovali provozu.

Bhavesh Patel byl ovšem natočen a video se dostalo na policejní ředitelství, kde se začali případem zabývat. Následně mu (i když nezpůsobil nehodu) byl koncem minulého týdne vyměřen docela solidní trest. Po dobu osmnácti měsíců nesmí používat tuto dálnici, musí vykonat 100 hodin veřejně prospěšných prací a dostal pokutu v přepočtu asi 54 000 korun.

U soudu Bhavesh Patel svou vinu nezapíral, litoval svého činu jako nezodpovědného, ale zároveň komentoval trest, že je „jediným, kdo byl přistižen“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám