Hlavní obsah

Volkswagen I. D. Vizzion: budoucnost individuální mobility dle VW nemá volant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženevský autosalon začátkem března uvidí novou studii Volkswagenu z rodiny I. D. - futuristický prémiový sedan. Nemá volant, jen čtyři místa pro pasažéry. Jako ostatní modely rodiny i I. D. Vizzion je elektromobil. Na nabití má ujet až 665 km.

Foto: Volkswagen

Volkswagen I. D. Vizzion se ukázal na první skice. Naživo ho uvidíme na autosalonu v Ženevě.

Článek

I. D. Vizzion je čtvrtým členem rodiny modelů Volkswagen I. D. Představí se na ženevském autosalonu, který otevře své brány začátkem března. Zatím se můžeme podívat na skici zevnějšku a interiéru.

V tom na první pohled něco chybí – tohle auto nemá řidiče. Ani levá, ani pravá sedačka před sebou nemají volant. I. D. Vizzion je tedy čistě autonomním vozem, který by teoreticky měl být schopen vyjet z garáže, dovézt vás do cíle a tam zase zaparkovat.

„Tento druh automobilu budou moci navíc používat i skupiny zákazníků, kteří v současnosti nemohou řídit, např. kvůli svému věku nebo zdravotním indispozicím,” dozvídáme se v tiskové zprávě.

Pro všechny cestující – zdráháme se používat slova „řidič”, když jediná jeho činnost bude zadání cíle do systému vozu – to podle VW znamená „novou dimenzi bezpečnosti a komfortu”. Důvěra lidí v autonomní vozy ovšem není velká. [celá zpráva]

Foto: Volkswagen

Volkswagen I. D. Vizzion

I. D. Vizzion je vůz dlouhý 5,11 metru a kombinovaný výkon jeho dvou elektromotorů je 306 koní, přenášených na všechna čtyři kola. Maximálka má být 180 km/h a dojezd na jedno nabití 111kWh lithium-ionových akumulátorů má být až 665 kilometrů.

Tohle všechno jsou ovšem předběžná data. Jak to bude vypadat v praxi, se dozvíme až za několik let. Volkswagen plánuje v roce 2020 uvést na trh model I. D. jakožto kompaktní městský elektromobil, po něm crossover I. D. Crozz a následně MPV I. D. Buzz.

Jestli se do výroby dostane i I. D. Vizzion, nebo jestli je „pouhou” vizí do budoucna, jak by naznačovalo jeho jméno, ukáže čas. Zejména absence volantu a pedálů je velkým otazníkem jak z hlediska legislativy týkající se provozu na silnicích, tak z hlediska názoru potenciálních zákazníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám