Hlavní obsah

Další létající auto přistane v Ženevě

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projektů létajících aut tu už bylo nepočítaně. K nim se přiřadil i projekt firmy PAL-V s názvem Liberty, který má být vůbec prvním sériovým létajícím vozem na světě. To sériovým je třeba zdůraznit.

Foto: PAL-V

PAL-V Liberty

Článek

PAL-V snad se strojem dokonce na autosalon přiletí. Každopádně se tam liberty ukáže jako vůz, který lze během pěti až deseti minut rozložit z auta na vrtulník. A to je další změna proti ostatní konkurenci. Tak především to nebude žádné „zmáčkni tlačítko a chvíli čekej“, ale pořádná práce venku. Ostatní stroje se ale spoléhají spíš na systém skutečného letadla, tedy s křídly, které potřebuje rozjezdovou dráhu. To Liberty v případě potřeby prostě roztáhne vrtuli a odletí třeba z parkoviště.

Foto: PAL-V

PAL-V Liberty

Foto: PAL-V

PAL-V Liberty

O pohon se starají dva letecké motory Rotax. To nejdůležitější, a především to, co má podtrhnout možnou sériovou výrobu, je totiž skutečnost, že stroj byl už navrhován tak, aby splňoval veškeré předpisy pro silniční i leteckou dopravu v Evropě i USA. To znamená, že ani u nás by neměl být problém s provozem.

Bližší informace vám zatím neposkytneme. Ty si nechává výrobce až na výstavu. Víme jen, že výroba by měla začít příští rok, což je třeba proti konkurenčnímu slovenskému vozu/letadlu AeroMobil o rok dříve. Níže najděte další články o těchto létajících strojích, o nichž jsme psali v minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám