Hlavní obsah

Svět má oficiálně nové nejrychlejší auto

V Nevadě se proháněl minulý měsíc Koenigsegg Agera RS. Už tehdy vyšla informace, že pokořil rekord v dynamice 0-400-0 km/h. Po týdnu se objevila nová informace. Guinessova kniha rekordů zaznamenala ještě jeden rekord – 444,6 km/h.

Foto: Koenigsegg

Nejrychlejší sériové auto světa: Koenigsegg Agera RS

Článek

Ano, Koenigsegg Agera RS je oficiálně nejrychlejším sériovým autem světa. Rekord byl pokořen na uzavřené silnici v nevadském Pahrumpu, kde za volantem seděl testovací jezdec firmy Niklas Lilja. Podle pravidel auto zajelo tu samou trať tam i zpátky a na zaznamenání rychlosti bděla certifikovaná firma Racelogic.

Švédský výrobce superautomobilů tak dokázal po dlouhých letech opět získat titul pro sebe. Dlouhých sedmi letech, vždyť Bugatti Veyron Super Sport, za jehož volantem seděl Pierre Henri Raphanel dokázal zajet na testovací trati koncernu Volkswagen svůj rekord 415 km/h už v roce 2010.

Parametry na to Koenigsegg má. Vždyť používá velmi specifický agregát V8 o objemu pět litrů, který disponuje výkonem 1360 koní, nebo chcete-li 1 MW. I točivý moment 1371 N.m. Hmotnost vozu je přitom pouhých 1295 kg.

Foto: Bugatti

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse WRC (2013)

Ovšem uvidíme, jak dlouho to vydrží. Bugatti už oznámilo, že světový rekord hodlá pokořit s novým modelem Chiron a nedávno jsme vám představovali další auto, které má tuhle nejvyšší metu zálusk – Hennessey Venom F5, které si podle tabulek troufá na 484 km/h. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám