Hlavní obsah

Adept na nejrychlejší auto světa má výkon 1600 koní

Čekání na nové supersportovní Hennessey Venom F5 je u konce. Tento vůz, který má prý zálusk na titul nejrychlejšího auta světa, bude superrychlý, supervýkonný a superdrahý.

Hennessey Venom F5 je nový adept na nejrychlejší sériové auto světaVideo: Hennessey

 
Článek

Koenigsegg Agera RS nebo Bugatti Chiron by se měly mít na pozoru. Titul pro nejrychlejší auto světa má dalšího kandidáta. Jeho maximální rychlost by se měla zastavit na neuvěřitelné hodnotě 484 km/h. Je jím dlouho slibovaný Hennessey Venom F5, auto, které je konečně kompletně vyvinuté touto firmou. Její předchozí kousky většinou byly jen úpravou (větší či menší) vozů Lotus.

Foto: Bugatti

Bugatti Chiron

Základ vozu je jakási trubka z uhlíkového kompozitu, která prochází celým vozem (něco jako Tatra?). K ní jsou pak přichyceny všechny komponenty, většina opět z téhož materiálu (karoserie), hliníku, magnesiové slitiny apod.

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5

Karoserie je velmi elegantní a vyřešená do posledního detailu. Součinitel odporu vzduchu je pouhých 0,33. Pro srovnání – Bugatti Chiron má 0,38.

To nejdůležitější je ale pod kapotou. Je jím gigantické motorové srdce o objemu 7,4 litru v osmi komorách. Ty produkují výkon 1193 kW (1600 koní) a točivý moment 1762 Nm! Všechna síla se posílá pouze na zadní kola, a to přes pádly ovládanou jednospojkovou převodovku. Kdo chce, dostane klasický manuál.

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5

A teď pozor – tohle jsou čísla hodná zadržení dechu. Z 0 na 300 km/h vůz zrychlí za pouhých 10 sekund! Čtyřstovku si dá pod dvacet sekund a maximální rychlost se zastaví na výše uvedených 484 km/h.

Auto si bude moct pořídit každý. Podle prvních informací je sportovní interiér (obložený kůží, alcantarou a uhlíkovým kompozitem) tak prostorný, že se sem vejde i profesionální basketbalista. Možná že některý z nich si auto skutečně koupí. Ale bude muset opravdu dobře vydělávat, vždyť auto vyráběné v Texasu stojí v základní výbavě 1,6 miliónu dolarů (35 miliónů korun), ale příplatková výbava může být za dalších 600 000 dolarů (13 miliónů korun).

Vyrobeno bude pouze dalších 24 vozidel, aby bylo učiněno za dost pravidlům a vůz se mohl ucházet o titul toho nejrychlejšího silničního vozu světa.

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5

Reklama

Výběr článků

Načítám