Hlavní obsah

Zetor ukázal nový traktor Major HS, má 24 rychlostí

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský Zetor těsně před koncem roku ukázal nový menší traktor z modelové řady Major. Ta byla uvedena na trh před třemi lety a nyní se v ní nabízejí dvě verze - CL se dvěma různými výkony motoru a nový typ HS.

Foto: Zetor

Zetor Major HS (2016)

Článek

O pohon řady Major HS 80 se stará čtyřválcový motor se zdvihovým objemem 2,9 litrů, výkonem 76 koní (stejný jako u typu CL 80) a vstřikováním typu common-rail. Největším rozdílem proti dříve představené řadě je převodovka, jež nabízí 24 rychlostí pro jízdu vpřed a 12 pro jízdu vzad.

Nejvyšší rychlost nového traktoru je 40 km/h (o 10 km/h více než u základního CL). Nejmenší rychlost pak činí 0,5 km/h. Výrobce uvádí, že v pracovním rozsahu od 4 do 12 km/h nabízí tento traktor šest rychlostních stupňů. Stroj dále disponuje hydraulikou s mechanickou regulací, zvedací síla činí 3,3 tuny.

Foto: Zetor

Zetor Major HS (2016)

Foto: Zetor

Zetor Major HS (2016)

Stejná velikost, hydraulické brzdy

V kabině je nově sloupek řízení s nastavitelnou polohou volantu a přístrojové desky, firma slibuje i více odkládacích prostor, skládací sedačku spolujezdce nebo nižší hlučnost. Zetor HS je stejně velký jako ostatní modely z řady Major - na délku měří 4 470, je široký 1 955 a vysoký 2 615 mm.

Hmotnost traktoru činí 3,3 tuny, nádrž na naftu má kapacitu 120 litrů. Zajímavostí je, že tento traktor nemá klasické mechanické brzdy, nýbrž hydraulické. Kola mají průměr 24 palců (vpředu) a 30 palců vzadu. Poháněna jsou pochopitelně všechna čtyři.

Zetor vyrábí traktory od roku 1946. Brněnská firma za tu dobu vyrobila 1,3 miliónu kusů. Firma vyváží do 90 zemí světa.

Foto: Zetor

Zetor Major HS (2016)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám