Hlavní obsah

Finský kaskadér jel 190 km/h po dvou kolech

Novinky, maž

Profesionální kaskadér řidič Vesa Kivimäki s více než 15letou praxí dosáhl světového rekordu v jízdě po dvou kolech v upraveném BMW 330d, které mělo pneumatiky s aramidovými bočnicemi.

Finský kaskadér jel 190 km/h po dvou kolechVideo: Nokian Tyres

 
Článek

BMW 330d bylo pro jízdu po dvou kolech upraveno: kromě svařeného diferenciálu a jinak naladěných tlumičů mělo třeba ochrannou klec. Záměrně se použil dieselový agregát (kvůli případnému požáru), agregát měl výkon zvýšený na 400 koní.

BMW určené pro rekordní jízdu mělo obuté pneumatiky od Nokian Tyres se speciálními aramidovými bočnicemi – vyrábějí se z nich neprůstřelné vesty a jednu takovou pneumatiku jsme nedávno jako jediní novináři v Česku měli možnost vyzkoušet. [celá zpráva]

Nový světový rekord

Vesa Kivimäki  dosáhl rychlostního rekordu na letištní ranveji dlouhé dva kilometry a široké 50 metrů. Průměrná rychlost první jízdy byla 190,074 km/h, té druhé pak  182,463 km/h. Nový světový rekord, který se vypočte průměrem obou jízd, má hodnotu 186,269 km/h.

Není bez zajímavosti, že předchozí světový rekord vznikl před devatenácti lety a měl hodnotu 181,25 km/h. Jeho držitelem je Švéd Göran Eliason.

„Při jízdě po dvou kolech můžete u vysoce kvalitních pneumatik snadno krátkodobě dosáhnout rychlosti 150 kilometrů za hodinu. Ale překonat tuto rychlost a následně ji také udržet vyžaduje od vozidla i pneumatik mnohem více,“ uvedl Kivimäki.

A další cíl Vesy Kivimäkiho? Nic menšího než 200 km/h...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám