Hlavní obsah

Škoda: Naše nová auta zloději neodemknou

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky miliónů vozů prodaných koncernem Volkswagen (VW) v uplynulých dvaceti letech, včetně některých současných modelů, čelí zvýšené hrozbě vloupání. Do jejich elektronického systému dálkového zamykání se totiž pomocí levných technických zařízení mohou nabourat zločinci. Zjistili to vědci z Birminghamské univerzity.

Foto: maž, Novinky

Klíč Škoda

Článek

Automobilka Volkswagen podle agentury DPA zdůraznila, že takovýto útok sice umožňuje vůz odemknout, ale ne s ním odjet. „Krádež vozu není tímto způsobem možná,“ uvedla firma.

Mladoboleslavská automobilka ujišťuje, že majitelé nových vozů se nemusejí obávat. „Škoda Auto udržuje svá elektronická a mechanická bezpečnostní opatření vždy na aktuální technické úrovni. Je logické, že bezpečnostní systémy vozů starých až 15 let nevykazují stejnou úroveň bezpečnosti jako například naše aktuální vozy na bázi modulárního systému MQB skupiny Volkswagen. Současné generace vozů se popsané problémy netýkají,“ řekl včera Právu mluvčí Škody Auto Vítězslav Pelc.

Odborné útvary skupiny VW jsou podle Pelce s vědci v kontaktu a vyměňují si poznatky.

Bez citlivých informací

„Dohodli jsme se, že autoři své vědecko-matematické poznatky zveřejní. Vyhnou se přitom citlivým informacím, kterých by mohli kriminálníci využít k vniknutí do vozu. Získané poznatky budou sloužit k dalšímu vývoji bezpečnostních technologií. Krádežím vozů tyto poznatky napomáhat nemohou,“ uvedl Pelc.

Podle vědců je možné, že starší auta ze skupiny VW, s výjimkou některých vozů Audi, a některá nová se spoléhají na systém „konstantního klíče“. Jsou tak zranitelná útoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám