Hlavní obsah

V roce 2025 má v Česku jezdit 100krát více elektromobilů a hybridů než dnes

V Česku by mělo za deset let jezdit 95 000 elektromobilů a aut na hybridní pohon. V současnosti to není ani tisícovka. Jejich podíl na prodejích nových vozů by měl stoupnout z letošních 0,3 procenta na téměř 12 procent. Vyplývá to z návrhu Národního plánu čisté mobility, který má v pátek projednávat vláda.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prodeji elektromobilů se zatím v Česku příliš nedaří. Letos se jich prodalo 185, loni za celý rok necelých 200. Stát chce proto přijít se systémem podpory pro rozvoj elektromobility a rovněž pořizování aut na zemní plyn.

Motivovat motoristy k pořízení elektromobilu by měla podpora v podobě dorovnání nákladů na jejich pořízení a provoz na úroveň aut s konvenčními spalovacími motory. Podporu předkládající ministerstvo průmyslu odhaduje v prvních letech na zhruba 200 000 korun. Dále by měly vzniknout parkovací místa pro bezplatné parkování elektromobilů a stanice pro rychlé dobíjení aut na elektrický pohon.

Obdobná opatření by se měla týkat i aut na stlačený zemní plyn. Uvažuje se rovněž o úlevách na dálničních známkách, nižší silniční dani, možností rychlejšího odepisování aut na alternativní pohon nebo odstranění zákazu parkování aut na CNG v podzemních garážích. Auta na alternativní pohon by při svých nákupech měla preferovat státní správa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám