Hlavní obsah

Škoda Fabia R 5 je venku, poprvé bude závodit příští víkend na šumavské rallye

Novinky, maž
Aktualizováno

Škoda Auto ve středu poprvé ukázala nový závodní speciál Fabia R 5, který nahrazuje dřívější Fabii S2000. Nové závodní auto má homologaci FIA, poprvé se v závodním tempu ukáže 24. dubna na rallye Šumava Klatovy.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia R 5 (2015)

Článek

Nová Fabia R 5 (psáno s mezerou) vychází z fabie třetí generace, se sériovou verzí ale nemá společné prakticky nic. Poháněná jsou všechna čtyři kola, přeplňovaný čtyřválec má zdvihový objem 1620 ccm a nabízí 205 kW (279 k), točivý moment vrcholí hodnotou 420 newtonmetrů. Převodovka je pětistupňová, sekvenční s možností manuálního řazení.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia R5 (2015)

Speciální palivová nádrž má velikost 82,5 litru, auto v závodním tempu spotřebuje 0,6 litru vysokooktanového benzínu na jeden ujetý kilometr a spotřeba tedy dosahuje 60 litrů / 100 km.

Brzdové kotouče mají v „asfaltovém nastavení” průměr 355 mm. Na asfalt se používají osmnáctipalcová kola s pneumatikami Michelin.

BEZ KOMENTÁŘE: Škoda Fabia R5 - záběry z testováníVideo: Škoda Auto

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia R5 (2015)

Celkem bylo do homologace podle automobilky ujeto asi 10 000 testovacích kilometrů na nejrůznějších površích, mimo jiné v České republice, Rakousku, Německu, Itálii, Francii, Řecku, Španělsku a Finsku.

Vývoj trval 15 měsíců a přítomni u něho byli samozřejmě i tovární jezdci - Jan Kopecký nebo mistr Evropy Esapekka Lappi z Finska.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia R5 (2015)

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám