Hlavní obsah

Nové Audi A8 přijede v roce 2017, v kolonách do 60 km/h nepotřebuje řidiče

Novinky, maž

Šéf výzkumu a vývoje Audi Urlich Hackenberg potvrdil příchod nové generace vlajkové lodi Audi. Nová A8 dorazí v sériové verzi za dva roky, nejmodernější koncernová technika bude obsahovat také autopilota pro jízdu v kolonách až do rychlosti 60 km/h.

Foto: Audi

Audi Prologue (koncept)

Článek

Audi A8 čtvrté generace má zacíleno proti nové řadě 7 od BMW, která se ukáže ještě letos v září na frankfurtském autosalonu, a samozřejmě proti špičce třídy luxusních sedanů – Mercedesu S. Současné Audi A8 prošlo v roce 2013 omlazením, letos se bude vyrábět už šestým rokem.

Nová A8 má stát na modulární platformě MLB (Modularer Längsbaukasten), tj. na platformě pro motory s podélně uloženým motorem. Očekávat lze kromě šestiválců a osmiválců i motor W12, který bude splňovat emisní normu Euro 6, uvedl pro britský týdeník Autocar Hackenberg.

Foto: Audi

Audi A8 (2013, facelift)

Kilogramy pravděpodobně shodí

Zajímavostí bude systém, který sám příčně nebo podélně zaparkuje, aniž by v autě musel být řidič. Nový bude i pomocník pro jízdu v kolonách, který převezme řízení až do rychlosti 60 km/h.

Jak moc se změní konzervativní tvary, netušíme. Mnohé ale naznačil loňský koncept Prologue (viz hlavní fotografie u článku). Díky využití hliníku a kompozitních materiálů by se měla snížit hmotnost nové generace A8, podobně jako třeba u osmé generace passatu, kde došlo v závislosti na motorizaci k úbytku až 85 kilogramů hmotnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám