Hlavní obsah

Mustangy v Praze oslavily padesátiny na nepoužívané ranveji

Přibližně 70 vozů Ford Mustang všech generací se zúčastnilo sobotních závodů na Letišti Václava Havla v Praze. Sprint na čtvrt míle proběhnul na nepoužívané letištní dráze 04/22. Akci zorganizoval Mustang Riders Club. Legendární americký „ponny” car letos slaví 50 let od zahájení výroby.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Na nepoužívané dráze 04/22 na Letišti Václava Havla v Praze Ruzyni se v sobotu sjely 24. května vozy Ford Mustang u příležitosti 50. výročí zahájení jejich výroby.

Článek

Organizátoři akce zvolili sobotní datum záměrně kvůli startu prodeje limitované edice Fordu Mustang k 50. výročí zahájení jeho výroby. Je to zároveň poprvé, kdy Mustang oficiálně dováží vozy do Česka.

Nový Ford Mustang je k dispozici jako Fastback nebo Convertible, s motorem 5.0l V8 nebo čtyřválcem 2.3l EcoBoost. Ceny zatím oficiální dovozce neoznámil, na svých webových stránkách má již český importér mustanga zahrnutého v seznamu nabízených modelů. Prodej by ale měl být zahájen až v roce 2015.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Přijely mustangy všech generací

V tuzemsku jezdí více než 600 Fordů Mustang, přestože se do Česka nikdy oficiálně nedovážely. Většinou jde o poslední pátou generaci, průměrné stáří je necelých devět let. Jen asi stovka mustangů pochází z nejvíce ceněné "klasické" první generace, která se vyráběla do roku 1973.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Chybět nemohly závody ve sprintu

Ze stovky historických mustangů v tuzemsku jich je pak jen malá část v provedení fastback se šikmo klesající zádí, kterou proslavily filmy jako "Bullitův případ" nebo "60 sekund".

Zájemce o klasický Ford Mustang by si měl připravit nejméně 500 000 korun na koupi vozu a další statisíce na případnou renovaci. Majitele vozů sdružuje Mustang Riders Club, který má okolo 100 členů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Na nepoužívané dráze 04/22 na Letišti Václava Havla v Praze se sjely 24. května vozy Ford Mustang všech generací u příležitosti 50. výročí zahájení jejich výroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám