Hlavní obsah

S naší ojetou pneumatikou zastavíte na mokru stejně jako s novou, slibuje Michelin

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michelin na detroitském autosalonu představil nový typ pneumatiky Premier A/S, který obsahuje skryté drážky. Ty zajistí, že pneumatika bude mít po delší dobu stejné vlastnosti jako na začátku své životnosti. Výrobce garantuje životnost 60 000 mil, tedy zhruba 97 tisíc kilometrů.

Foto: Michelin

Michelin Premier A/S

Článek

Michelin slibuje, že i s opotřebovanou pneumatikou Premier A/S zastavíte na mokru na kratším úseku než s novou pneumatikou bez této technologie. V čem je jiná? Předně, popisovaná pneumatika využívá fígl se skrytými drážkami, které se objeví až po výraznějším opotřebení první části pláště. Na 150 drážek po obvodu gumy pak lépe usměrňuje vodu a auto je díky tomu lépe ovladatelné.

Pneumatika je vyrobena z pryžové směsi s vysokým množstvím oxidu křemičitého a slunečnicového oleje. Obě látky jsou smíchány ve složitém poměru. Slunečnicový olej zlepšuje přilnavost na mokré vozovce při nízkých teplotách, oxid křemičitý pak zajišťuje celkovou pevnost.

Popisované pneumatiky se začnou prodávat na jaře, k dispozici budou ve 32 rozměrech od 185/65 R15 po 245/45 R18. Jde výhradně o celoroční pneumatiku. Vyrábět se budou v USA, kde také zákazníci dostanou garanci oněch výše zmiňovaných 60 000 mil (cca 97 000 km).

Běžná pneumatika „zvládne“ přibližně polovinu ujetých kilometrů, vždy ale záleží na povrchu silnice a způsobu řízení. Michelin pro některé specifické pneumatiky nabízí garanci i 90 000 mil (145 000 km).

V Česku ji nekoupíte

Garance počtu ujetých kilometrů je specifikum v USA, v Evropě se tento typ garance nenabízí. „Pneumatika Premier A/S je určená pouze pro severoamerický trh, ale ukazuje, kterým směrem se ubírá výzkum a vývoj Michelinu,“ uvedl na dotaz Novinek Daniel Cahel z českého zastoupení společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám