Hlavní obsah

Rodina Peugeotů je prý ochotna vzdát se kontroly nad PSA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina Peugeotů je připravena vzdát se kontroly nad ztrátovou francouzskou automobilkou PSA Peugeot Citroën, aby tak umožnila užší spolupráci s americkým partnerem General Motors. Uvedly to zdroje agentury Reuters. GM by v případě získání kontroly nad PSA byla ochotna francouzské automobilce poskytnout potřebnou hotovost.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

GM loni s firmou PSA uzavřela dohodu o vytvoření globální strategické aliance. V tisku se po oznámení dohody objevily spekulace o tom, že automobilové aktivity PSA by se mohly spojit s německou firmou Opel, která je součástí GM.

Takováto fúze by se však podle zdrojů nelíbila politikům, protože by vedla k uzavírání továren a rušení pracovních míst. Peugeot, Citroën a Opel patří mezi značky, které byly nejvíce postiženy propadem poptávky po automobilech v Evropě. Ten je důsledkem negativních dopadů dluhové krize na ekonomiku.

Rodina Peugeotů vlastní v PSA více než čtvrtinový podíl, díky kterému ovládá přes 38 procent hlasovacích práv. GM loni v PSA v rámci dohody o alianci získala sedmiprocentní podíl za 320 miliónů eur (přes osm miliard Kč), a stala se tak druhým největším akcionářem podniku.

Automobilka PSA hodlá v rámci restrukturalizačního plánu propustit ve Francii zhruba 8000 zaměstnanců. Předpokládá také, že uzavře továrnu v Aulnay-sous-Bois na severním předměstí Paříže. Celosvětový prodej automobilky se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 miliónu vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám