Hlavní obsah

Ford v roce 2016 zavře továrny v Austrálii, působí zde od roku 1925

Americká automobilka Ford v říjnu 2016 uzavře dvě továrny v Austrálii a ukončí v zemi výrobu. Společnost uvedla, že tím odpovídá na rostoucí náklady a silný kurz australského dolaru, kvůli nimž je produkce v zemi stále ztrátovější. Ford působí v Austrálii od roku 1925; loni zde vyrobil 37 000 vozů a zaměstnával na 3000 lidí.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Ranger

Článek

Ford Australia uzavře závod na výrobu motorů v Geelongu a montážní továrnu v Broadmeadows, oba provozy jsou ve státě Victoria. Oznámení je další ranou pro australskou labouristickou vládu před letošními parlamentními volbami.

"Naše náklady zde jsou dvojnásobné proti nákladům v Evropě a téměř čtyřnásobné proti Asii," uvedl šéf Ford Australia Bob Graziano. "Vyrábět v Austrálii pro Ford není nadále únosné," dodal.

Austrálie v posledním desetiletí zažívala těžební boom, nyní se ale zlatý věk komodit chýlí ke konci. Místní politici doufají, že nadcházející útlum v sektoru těžby nahradí zvýšený rozvoj v průmyslu, stavebnictví nebo v maloobchodě. Výroba v zemi ale není příliš výhodná kvůli kurzu domácí měny, jejíž hodnota byla nad nominální hodnotou amerického dolaru po většinu posledních dvou let.

Australané dávají přednost menším automobilům

Ford podle Graziana utrpěl v Austrálii za posledních pět let ztrátu 600 miliónů australských dolarů (11,8 miliardy korun) a v posledním fiskálním roce ztratil 141 miliónů dolarů. Zákazníci se navíc od velkých vozů odvracejí k menším automobilům japonských firem nebo jihokorejské Hyundai.

V Austrálii působí i General Motors Holden, dceřiná firma největší americké automobilky General Motors. Ta minulý měsíc oznámila zrušení 500 míst čili 18 procent své pracovní síly a odůvodnila to ztrátou konkurenceschopnosti vlivem silné domácí měny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám