Hlavní obsah

Klimatizaci mají tři čtvrtiny ojetých automobilů

Novinky, Martin Žemlička

Devět zákazníků z deseti požaduje v ojetém automobilu klimatizaci. Vyplývá to z půzkumu bazaru AAA Auto. V minulosti to byla pouze polovina zákazníků. Počet nabízených ojetých vozidel s klimatizací je nyní zhruba 75 procent.

Článek

Klimatizace je v letním období dobrý pomocník, který zpříjemní dlouhé cesty a zajistí i větší bezpečnost. Klimatizace se musí pravidelně kontrolovat, ideálně jednou ročně. Kabinové filtry se zanášejí mikroorganismy a plísněmi, takže je nutná jejich každoroční výměna. Jednou ročně nebo nejpozději jednou za dva roky je nutné nechat v servisu zkontrolovat (a případně doplnit) chladící médium. Celková kontrola trvá do půl hodiny a vyjde zhruba na 800 korun.

Před zhruba pěti lety mělo u ojetých aut klimatizaci zhruba polovina automobilů, nyní je to 75 procent. Nejčastěji mají automobily jednodušší manuální klimatizaci, poměr mezi manuální a automatickou klimatizací ale rok od roku stoupá, nyní je to zhruba 3:2. V létě se zvýšil i počet lidí, kteří klimatizaci v ojetých autech poptávají, nyní je to 9 lidí z deseti. Ojeté auto bez klimatizace (pokud nejde o historicky zajímavé nebo extrémně levné auto) se tak hůře prodává.

Jak a kdy klimatizaci zapnout?

Jaké jsou základní rady při koupi auta s klimatizací?  Řádně si ji vyzkoušejte při zkušební jízdě. Chod klimatizace by měl být pravidelný a z ventilace by se neměl linout žádný zápach. Klimatizace také nesmí vydávat žádné v kabině slyšitelné pazvuky.

Tlačítko AC, kterým se klimatizace v automobilech zapíná, je nutné používat uvážlivě. Především platí, že rozdíl mezi nastavenou vnitřní a venkovní teplotou by neměl být větší než šest stupňů Celsia. U delších cest je možné nastavit nízkou teplotu (a rychle ochladit interiér) a zanedlouho ji zvyšovat na zhruba 21 – 23 stupňů. Při nastavení klimatizace je také třeba brát ohled na ostatní členy posádky, kterým nastavená teplota nemusí vyhovovat.

Před cílem cesty vypněte AC

Zhruba pět minut před cílem je dobré klimatizaci vypnout a do kabiny pouštět teplý venkovní vzduch, aby ochlazené tělo neutrpělo šok při přechodu ven. Při nesprávném používání klimatizace si koledujete v lepším případě o angínu, v horším o kolaps organismu. Klimatizaci zapínejte alespoň jednou měsíčně i v chladném období roku, aby se dostatečně promazala.

Princip klimatizace
Klimatizace, anglicky Air Condition (AC). Klimatizační systém přivádí do kabiny ochlazený vzduch. Vzduch je buď zvenku čerstvý, nebo je ochlazován (při zapnuté recirkulaci) vzduch z kabiny pro cestující.
Chladicí médium klimatizace v automobilech je plyn a funguje jako transportní prostředek pro odvod tepla. Od roku 1995 se smí používat pouze prostředek s označením R 134a. Tato látka je v kapalném skupenství bezbarvá jako voda, ve skupenství plynném není viditelná.
R 134a je vlastně chemické spojení fluoru, uhlíku a vodíku. Neobsahuje žádné atomy chloru, jako v minulosti u media s označením R 12. R 12 nepříznivě působil na ozónovou vrstvu zemské atmosféry a byl zakázán.
zdroj: autolexicon.net

Anketa

Máte ve svém autě klimatizaci?
Ano, manuální
34,6 %
Ano, automatickou
43,2 %
Nemám
22,2 %
Celkem hlasovalo 3147 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám