Hlavní obsah

Pneumatiky se možná budou vyrábět z pampelišek

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy vyrábějící pneumatiky hledají alternativy mizejícího kaučuku, hlavní suroviny pro výrobu automobilových gum. Bridgestone zkoušelo využít pampelišku koksaghyz a podle firmy by se tato rostlina mohla stát komerčně využitelným obnovitelným zdrojem kvalitního kaučuku pro výrobu pneumatik.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Článek

Podle expertů existuje více než 1200 druhů rostlin, z nichž lze teoreticky získávat přírodní kaučuk. Obtížné je však nalézt rostlinu, ze které by se mohl vyrábět kaučuk v potřebném množství, kvalitě a ceně. Projekt zaměřený na výzkum pampelišky koksaghyz vede organizace PENRA v Ohiu.

Nyní prezentované výsledky jsou pozitivní, surovina pocházející z pampelišky koksaghyz se kvalitou téměř shoduje s přírodním kaučukem získávaným z gumovníku. Obdobných výsledků bylo docíleno i při testování keře guayule (Parthenium argentatum), který roste v jihozápadní části USA a v severním Mexiku.

Velké testování pampelišek od roku 2014

Dceřiné společnosti Bridgestone budou v létě provádět další testy přírodního kaučuku získaného z pampelišky koksaghyz ve svých dvou laboratořích. Testování ve větším měřítku bude následovat v roce 2014.

Vyhráno ale vědci rozhodně ještě nemají: pampeliška koksaghyz, objevená počátkem třicátých let v Kazachstánu, se obtížně množí a obsahuje málo kaučuku. Není také bez zajímavosti, že na projektu využití pampelišky coby suroviny pro výrobu pneumatik se vloni podíleli také experti Botanického ústavu Akademie věd ČR. Šlo o projekt EU-PEARLS, kterého se zúčastnilo šest evropských států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám