Hlavní obsah

První čínská automobilka začala vyrábět v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská automobilka Great Wall se stala první společností z nejlidnatější země světa, která otevřela svůj montážní závod na území Evropské unie. Čínská auta se budou vyrábět v továrně nedaleko města Loveč na severu Bulharska. Výrobní kapacita továrny se má z původních 2000 aut ročně zvýšit na 50 000 vozů v roce 2014.

Foto: Great Wall

Voleex c10

Článek

Great Wall a její bulharský partner Litex Motors do továrny plánují investovat 113 miliónů leva (1,44 miliardy korun) a výhledově vytvořit 2000 pracovních míst. Lovečská továrna bude montovat osobní auta Voleex c10, jejichž cena se má pohybovat kolem 8000 eur (necelých 200 000 korun) a pick-up Steed 5, později i model Hover 6, což je auto typu SUV.

Foto: Great Wall

Hover 6

Čínská auta vyráběná v Bulharsku ponesou označení "vyrobeno v EU", což bylo pro Great Wall klíčové kvůli clům. Automobily montované z částí dodávaných z Číny budou určené pro bulharský, rumunský a turecký trh. Podle informací z loňského podzimu chce Great Wall v dalších letech expandovat do Skandinávie a Británie, zajímalo by ji i Německo.

Čínské automobilky se již před několika lety pokoušely o průnik na západní trhy, narazily však na problémy kvůli nedostatečné kvalitě a neplnění bezpečnostních norem. Společnost Great Wall vznikla v roce 1976 a postupně se vypracovala v jednu z nejúspěšnějších čínských soukromých automobilek. Její prodej jen v období mezi loňským lednem a říjnem meziročně stoupl o 30 procent na 322 000 vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám