Hlavní obsah

Toyota a Yamaha pracují na autech, která budou vzájemně komunikovat

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské společnosti Toyota a Yamaha oznámily, že spolupracují na vývoji vozidel příští generace, která spolu budou schopna bezdrátově komunikovat. Obě společnosti nyní pracují na navigačních a telematických systémech zejména pro elektřinou poháněná vozidla.

Článek

Spolupráce dvou japonských výrobců by se měla týkat navigačních a provozních služeb pro automobily. Využívat se budou chytré telefony, samotná komunikace bude probíhat prostřednictvím wi-fi připojení. Systémy budou předávat informace o umístění dobíjecích stanic a jejich dostupnosti.

Na mobilu se vám také zobrazí upozornění, až se váš elektromobil zcela dobije. Systém počítá i s výpůjčkami elektromobilů a platbou za jejich dobíjení, samotné vypůjčení nebo rezervování. Z výše uvedeného je tedy jasné, že jde o funkce zejména pro elektricky poháněná vozidla. Celý projekt je nyní teprve ve stádiu příprav, takže vyvíjené funkce jsou popsány poměrně mlhavě.

Toyota a Yamaha spolupracují již od roku 1967. Mezi hlavní oblasti spolupráce patří vývoj a výroba vysokovýkonných motorů a automobilových součástí. Na autosalonu v Tokiu, který začíná první prosincový den, Toyota a Yamaha ukážou svůj aktuální projekt – elektrickou tříkolku a kolo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám