Hlavní obsah

Chrysler plánuje investici do nové verze vozu Jeep

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toledo

Americká automobilka Chrysler Group investuje 1,7 miliardy dolarů (přes 32 miliard Kč) do vývoje a výroby nové verze sportovně-užitkového vozu Jeep založené na platformě jejího většinového majitele Fiat. Oznámila to ve středu firma. Dodala, že v rámci této investice vytvoří 1100 nových pracovních míst.

Foto: Rebeca Cook, Reuters

Chrysler 200

Článek

Nové pracovní příležitosti vzniknou v roce 2013 v montážní továrně v Toledu ve státě Ohio, na jejíž rozšíření a modernizaci Chrysler vynaloží půl miliardy dolarů. Nová generace automobilu Jeep nahradí současný model Jeep Liberty, napsala agentura Reuters.

Nový vůz má Chrysleru pomoci překonat nejistotu na evropském automobilovém trhu a expandovat na trzích v Číně a Rusku. Generální ředitel Chrysleru i Fiatu Sergio Marchionne upozornil, že Jeep se stává pro Chrysler hvězdou na evropském trhu. "Je to s velkým náskokem nejlepší značka, kterou Chrysler vlastní. Má slavnou historii," prohlásil.

Italský Fiat se stal v létě většinovým majitelem Chrysleru poté, co dokončil převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady. Fiat již předloni získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl poté několikrát zvýšil.

Automobilka Chrysler se v letošním třetím čtvrtletí díky vyššímu prodeji a růstu cen vrátila k zisku. Firma vydělala 212 miliónů dolarů (čtyři miliardy Kč) po ztrátě 84 miliónů ve stejném období loni.

Fiat ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o dvě třetiny na 112 miliónů eur (téměř tři miliardy Kč). Firma se však potýká s poklesem prodeje v Evropě. Snaží se proto posílit své aktivity ve Spojených státech a Brazílii. Marchionne předpokládá, že situace na evropském trhu se v příštím roce ještě zhorší.

Marchionne nyní pracuje na integraci automobilek Fiat a Chrysler a čeká ho obtížné rozhodnutí ohledně umístění sídla sloučeného podniku. Toto rozhodnutí by podle něj mohlo být ovlivněno současnou ekonomickou nestabilitou v Itálii, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám