Hlavní obsah

Polovina Čechů se pokládá za velmi dobré řidiče, předpisy porušují téměř všichni

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina českých řidičů se považuje za nadprůměrné či velmi dobré řidiče. Vyplývá to z průzkumu Direct Pojišťovny. Skoro tři čtvrtiny řídících Čechů přitom přiznávají občasné porušování dopravních předpisů.

Foto: Profimedia.cz

Většině českých řidičů sebevědomí nechybí, označují sami sebe za nadprůměrně dobré.

Článek

Většině českých řidičů sebevědomí nechybí, 51 procent českých řidiček a řidičů se v průzkumu označilo za nadprůměrně dobré. Občasné porušování dopravních předpisů v rámci průzkumu přiznalo 73 % řidičů.

Nejčastějšími přestupky jsou nepřiměřená rychlost (78 %) a volání z mobilního telefonu bez hands free (37 %). Zajímavé je, že zatímco muži za volantem se častěji přiznávají k telefonování nebo jízdě bez bezpečnostních pásů, řidičky – ženy zase častěji nedávají přednost chodcům na přechodu.

Z tisícovky oslovených by 52 procent zavedlo tresty podle příjmu řidiče. Přísnější tresty by řidiči uvítali v případě konzumace alkoholických nápojů (84 %) a v případě nebezpečného předjíždění (51 %). Za jízdu nepřiměřenou rychlostí by 39 % respondentů uvítalo tvrdší tresty.

Anketa

Jak dobrý si myslíte, že jste řidič(ka)?
Velmi dobrý
35,4 %
Průměrný
52,5 %
Podprůměrný
3,9 %
Začátečník
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4336 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám