Hlavní obsah

V Česku se zrodil nejsilnější motocykl světa

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Nejsilnější motocykl světa vznikl v malé nenápadné továrničce FPOS v Ústí nad Orlicí. V ocelovém rámu sedí motor, nad kterým hekne v úžasu každý motorkář této planety. Čtyřdobý šestiválec chlazený kapalinou má objem téměř 2,5 litru. Motor má elektronické vstřikování, převodovka šest stupňů, spojka 12 lamel, rám byl vyroben z příhradové oceli, z kompozitních materiálů je jenom nádrž.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Šestiválec Midalu byl obdivován v pátek odpoledne v místě svého zrodu v Ústí nad Orlicí.

Článek

Proto taky motorka, u které není ani udána maximální rychlost (takové údaje není třeba, protože maxima na silnici prostě dosáhnout nelze), váží 270 kilogramů.

Jen pro zajímavost: na brzdě motor dosáhl výkon 240 koňských sil (téměř 180 kW). Při přepočtu na hmotnost je to až strašná energie. Druhé tak silné monstrum, ani dvoukolové ani dvoustopé, na silnicích této planety k vidění není.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Šestiválec Midalu byl obdivován v pátek odpoledne v místě svého zrodu v Ústí nad Orlicí.

Svůj klukovský sen si tak splnil Miroslav Felgr, majitel malé orlickoústecké továrny. Na jeho naplnění začal pracovat v roce 2002, v roce 2007 byl hotov motor, 2009 byl vyroben rám. Rok 2010 byl rokem úprav, dolaďování detailů a testování.

V letošním roce se stroj, který má zatím obchodně nelákající jméno FGR Midalu, postupně objevuje na různých prestižních výstavách. V příštím roce by mělo být vyrobeno šest kusů motocyklů se silou raketoplánu.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Šestiválec Midalu byl obdivován v pátek odpoledne v místě svého zrodu v Ústí nad Orlicí.

„Snad jsme dokázali, že u nás pořád platí to pravidlo o zlatých českých ručičkách a v Čechách je možné úplně všechno. Naše společnost je klasickou rodinnou firmou, kterou vedu já se svými syny Lubošem a Michalem, máme kolem třiceti zaměstnanců a snažíme se naplňovat svou vizi, která zdaleka není jen o motocyklech,“ řekl při premiéře stroje šedesátiletý Felgr. Drtivá většina součástek je vyrobena v Česku, konstruktéři motoru a rámu jsou také Češi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám