Hlavní obsah

Opel v březnu představí produkční verzi elektromobilu Ampera

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opel na březnovém autosalonu v Ženevě představí elektromobil Ampera. Tento automobil, který má techniku z Chevroletu Volt, nabídne dojezd až 500 kilometrů. Vozidlo k pohonu kombinuje elektřinu a benzín.

Článek

Elektřinou poháněný Opel Ampera sdílí techniku s Chevroletem Volt [celá zpráva].

Během prvních 40 až 80 kilometrů jízdy je elektromotor napájen lithium-ionovými akumulátory, jejichž celková kapacita je 16 kWh. V tomto režimu automobil neprodukuje žádné přímé emise. Vybitá baterie Ampery se dá nabít během čtyř hodin z běžné elektrické sítě 230 V.

Pokud jede řidič delší trasu, po vybití baterií se o pohyb vozu stará klasický zážehový motor. Oproti běžným spalovacím motorům je zde odlišnost v tom, že benzínový motor slouží k pohonu palubního elektrického generátoru. Dojezd Ampery s plně natankovanou nádrží odhaduje Opel na zhruba 500 kilometrů.

Elektromotor má výkon 111 kW, respektive 150 koní a 370 Nm točivého momentu. Opel Ampera z klidu na 100 km/h zrychlí za devět vteřin, nejvyšší rychlost činí 161 km/h.

Prodejní cenu zatím české zastoupení nesdělilo. Neoficiálně se hovoří o miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám