Hlavní obsah

Volvo bude na podzim testovat elektrický model C30

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo na podzim dodá energetické společnosti v Göteborgu deset elektrických modelů C30. Ty mají dojezd až 150 kilometrů a jedou rychlostí do 130 km/h. Podle Volva by ve Švédsku mělo být v roce 2020 až deset procent vozidel poháněných elektricky.

Článek

Volvo C30 Electric je poháněno lithium-iontovými bateriemi, které lze nabíjet z běžné elektrické zásuvky. Dobití prázdné baterie trvá přibližně osm hodin. Dojezd na jedno nabití baterií dosahuje až 150 km, což je obvyklá hodnota u většiny elektromobilů. Není to sice mnoho, ale na cesty do zaměstnání nebo po městě by to mělo stačit většině řidičů.

Maximální rychlost vozidla je přibližně 130 km/h a zrychlení z nuly na sto kilometrů v hodině trvá 10,5 sekundy. V současnosti jezdí po světě 250 elektromobilů od Volva.

„Předpokládá se, že do roku 2020 bude pět až deset procent automobilů ve Švédsku poháněno elektřinou. V letech 2020-2025 získají elektromobily v zemích EU tržní podíl tři až deset procent. Různé trhy mají různé předpoklady,“ řekl Lennart Stegland, ředitel divize speciálních vozidel ve společnosti Volvo Car Corporation.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám