Hlavní obsah

Mini oslaví padesátku na britském okruhu Silverstone

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po italském Misanu a nizozemském Zandvoortu se celosvětový festival Mini United vrací zpět do své rodné vlasti. Mezi 22. a 24. květnem 2009 proběhne v pořadí již třetí setkání Mini United ve Velké Británii na okruhu Silverstone. Právě zde značka Mini oslaví své 50. narozeniny.

Foto: maž, Novinky

Mini John Cooper Works

Článek

Příznivci značky Mini z celého světa, z nichž většina přijede svým vlastním vozem, se mohou těšit na zajímavý program. Kromě různých hudebních show, kaskadérských vystoupení, motokárových závodů či známých DJ budou moci příznivci značky Mini nahlédnout do historie automobilky.

Věděli jste, že...?
Nápad vyrobit Mini vznikl v roce 1956 kvůli ropné suezské krizi. Díky tomu, že Mini měl být navrženo jako velmi malé auto s malým motorem, bylo zřejmé, že malá bude i jeho spotřeba paliva.
Autor Mini, Alexandr Arnold Constantin Issigonisov byl Turek řeckého původu s britským občanstvím.
Autor Mini mimochodem při studiu vysoké školy třikrát propadl v matematice, později tento inženýr získal od Jejího Veličenstva britské královny šlechtický titul baroneta.
Velikost Mini se původně nakreslila podle čtyř největších "pivařů", které se podařilo sehnat - ve dvojici seděli za sebou na zemi, kolem nich se křídou nakreslila čára - rozměry nového vozu.
Zdroj: Mini.cz

Ke zhlédnutí bude také třetí a čtvrtý závod z poháru Mini Challenge, který je nedílnou součástí celé akce. Zajímavý jistě bude také závod padesáti historických vozů Mini, jež uspořádá klub Mini Seven Racing Club. Kromě toho bude možné, aby si návštěvníci vyzkoušeli jízdu po trati slavného závodního okruhu, buď za volantem svého vozu, nebo na sedadle spolujezdce v závodním speciálu Mini Challenge.

:. Mini John Cooper Works - nejsilnější Mini všech dobfoto: Novinky/maž

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám