Hlavní obsah

VIDEO: Test Mini John Cooper Works - radost z řízení

Novinky, Martin Žemlička

Novodobé Mini nebo Fiat 500 se na retro vlně dovedly svézt velmi šikovně. Mini je přesně opačné než jeho předchůdce: na rozdíl od původního lidového vozítka jde o docela drahé auto s puncem exkluzivity. A v případě nejdražší verze, která se nijak netají svými sportovními ambicemi, to platí dvojnásob.

Foto: maž, Novinky

Mini John Cooper Works

Článek

Novodobé Mini vypadá docela nenápadně. Pokud ovšem na jeho kapotě najdete nenápadné logo John Cooper Works, je dobré zpozornět. V tom případě jde totiž o nejvýkonnější verzi, která v reálném provozu dovede především na okresních silnicích potrápit výrazně dražší a výkonnější automobily.

Výkonný motor s božským zvukem

Benzínová jedna-šestka, kterou nově najdete i ve vozech z koncernu PSA, už nemá kompresor, ale turbodmychadlo. Z tak malého objemu se konstruktérům podařilo vymáčknout 211 koní a 260 Nm točivého momentu (280 Nm při krátkodobém zvýšení plnícího tlaku turba).

:. Od jara bude k dispozici i kabriofoto: Novinky/maž

Skvělá čísla, v praxi znamenají spoustu zábavy, a také 0-100 km/h za 6,5 sekundy a 238 km/h. Úplně nejlepší je ale zátah mezi 2 až 5 tisíci otáček, kdy ze sebe Mini JCW vydává to nejlepší. A spotřeba? V reálném provozu počítejte kolem deseti jedenácti litrů na sto kilometrů.

Rachot, který se line z dvojice laděných výfuků je mistrovským dílem – basové dunění už od volnoběhu a bouřlivý řev ve vysokých otáčkách patří k tomu nejlepšímu, co sériová auta nabízí, bez rozdílu tříd a cenovek. A pak také stačí pořádně vytočit motor a pustit nohu z plynu; Mini předvede takové zaprskání, že vaše mozkové centrum pro rozlišování zvuků exploduje a vy se budete usmívat od ucha k uchu. Tenhle koncert se lidem od Mini podařil dokonale.

:. Mini John Cooper Works: vypadá nenápadně, ale tohle auto je malá střelafoto: Novinky/maž

Skvělé jízdní vlastnosti

Podvozek drží na silnici jako přibitý, díky kolům až v rozích karoserie nevíte, co je to náklon v zatáčce. Na silnici s dobrým povrchem je tohle malé mrštné auto fantastické – zábavné a rychlé. Poháněná jsou klasicky přední kola, ale k dispozici je „falešný“ samosvorný diferenciál (není mechanický, nýbrž elektronický).

:. Originální interiér s dobrým dílenským zpracovánímfoto: Novinky/maž

Mezi předokolkami jde o jedno z nejzábavnějších aut, které má po ubrání plynu v zatáčce dokonce sklony k přetáčivému smyku.

Citlivé řízení poskytuje skvělý odpor i výtečnou zpětnou vazbu. S hravým podvozkem a výborným motorem se řízení skvěle doplňuje.

Výtku nelze mít ani k šestistupňové manuální převodovce, na které jsou znát geny BMW. Řazení s krátkými drahami klade vhodný odpor a dovoluje rychlé přeřazování. Brzdy jsou dostatečně účinné a dobře se dávkují.

:. Rychloměr je obrovský, větší než talíř na nedělní obědfoto: Novinky/maž

Minimální praktičnost, vysoká cena

Z hlediska jízdních vlastností a požitku za volantem lze nejvýkonnějšímu Mini vytknout máloco. Pouze snad občasné zatahání za volant, kdy přední kola nezvládají přenést na vozovku přebytek točivého momentu.

Když jsme už u těch nedostatků, pak na zadních sedadlech je velmi málo místa a zavazadlový prostor je velmi, velmi malý (pouhopouhých 160 litrů).

A pak tu máme cenu. Ano, základ začíná přes 700 tisíc, a to je vážně hodně. Rozhodně je to dost na to, aby se toto výjimečné auto stalo ještě výjimečnějším.

:. Mini John Cooper Works: kola jsou až v rozích karoserie, převisy jsou minimální.foto: Novinky/maž

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1598 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:155 kW (211 k) při 6000 ot./min.
Max. točivý moment:260 (280) Nm od 1850 ot./min.
0 - 100 km/h:6,5 s
Nejvyšší rychlost:238 km/h
Kombinovaná spotřeba:6,9 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1130 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:707 500 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Mini Cooperu S: pro širší vrstvy

Pokud bych měl najít na evropském kontinentu nejlepší automobil s retrostylem, pak to bude zcela jistě na celé čáře vyhrávat Mini. Jeho ostrá verze Cooper...

Výběr článků

Načítám