Hlavní obsah

VIDEO: první jízdní dojmy z "nové" Octavie

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novou Škodou Octávií jsme během dvou dnů ujeli zhruba 400 kilometrů. To je málo na klasický test, ale dostatek na první jízdní dojmy. Navíc, technika je pod mírně pozměněným kabátem víceméně identická.

Článek

Omlazená Octavia sice na první pohled může působit dojmem, že velké změny se udály i pod změněnou karosérií, ale není tomu tak. Jízdní vlastnosti jsou v podstatě totožné s předchozím modelem. Velikost prostoru pro posádku a zavazadla je pak zcela stejná.

Podvozek, převodovka, řízení, to vše zůstalo stejné. Novinky jsou dvě: řídící jednotka, která „dostala“ ABS nové generace, a v případě verze s připojitelnou zadní nápravou je to navíc spojka Haldex 4. generace. Zásadnější změny v jízdních vlastnostech tedy nelze očekávat.

:. Zavazadelník je stejně velký jako dříve. Platí pro liftback i kombi.foto: Novinky/maž

Jízdní vlastnosti stejné jako u verze před faceliftem

Platí tedy to samé, co jsme napsali v testu o předchozí generaci Octavie: jízdní vlastnosti představují nadprůměr; podvozek se chová čitelně i při rychlejším průjezdu zatáčkou, je dostatečně komfortní, ale zároveň ho jen tak něco nerozhodí. Ve srovnání s Fordem Focus by možná auto z Mladé Boleslavi prohrálo, nicméně stále platí: v nižší střední patří k těm lepším.

I řízení je přesné, tak akorát lehké a přináší relativně dobrou zpětnou vazbu. Kolem neutrální polohy to sice není ideální, ale přímé a strmé řízení nabízí v nižší střední málokdo. S manuální převodovkou také problém není - řazení je přesné a odpor v drahách dostatečný.

Drobné změny potěší

V interiéru potěší několik drobných detailů. Volant z většího Superbu sice z praktického hlediska nic nepřináší, protože má podobný průměr i tloušťku věnce, ale vypadá zřejmě lépe než původní volant. Spínače pro vyhřívání předních sedadel jsou nyní lépe po ruce, své místo našly v otočných ovladačích klimatizace na středovém panelu.

:. Volant pochází z většího Superbafoto: Novinky/maž

Pokud máte parkovací senzory, při parkování oceníte novou, přehlednější grafiku, která vám vizuálně naznačuje, jak daleko jste od překážky. Rovněž nové varovné tóny, které znějí při detekci překážky jsou malou, leč příjemnou změnou.

Co se líbilo méně

Úkoly pro další facelift nebo novou generaci Octavie: nasadit namísto turbodiselů typu čerpadlo-tryska modernější se vstřikováním common-rail (zatím je TDI CR pouze v Octavii RS). Ale brzy se dočkáme, oficiálně je už potvrzen motor 1,6 TDI se vstřikováním common-rail.

Co se dále nelíbilo? Místo nevzhledné antény autorádia by "ploutvička" vypadala mnohem lépe. Ve všem ostatním se facelift povedl. I když, design není to hlavní, proč si zákazníci Octavie kupují. Octavia stále vypadá usedle, ale má velký prostor pro posádku a zavazadla, dobré pohonné jednotky a solidní jízdní vlastnosti. A to je dost důležité.

:. Přední maska je o hodně výraznější. Dobrá práce designérů. Přesto jsme během jízdy zaznamenali jen velmi málo zvídavých pohledů. Většina chodců a ostatních řidičů facelift pravděpodobně neodhalila. foto: Novinky/maž

Prodejní cena zatím neznámá

Nezodpovězenou otázkou zůstává, za jakou cenu se Octavie začnou začátkem listopadu prodávat. Zásadní je, jakou cenovou politiku nastaví Škoda na domácím trhu.

Současné Octavii je vytýkána vyšší pořizovací cena v Česku v porovnání s jinými státy Evropy a stranou není ani dravá konkurence, která s posilující korunou své modely zlevňuje, často poměrně výrazně. Škoda má na českém trhu rok od roku klesající podíl a už neplatí, že většina Čechů si automaticky kupuje škodovku. Nastavení základní ceny pro omlazenou Octavii bude zásadním faktorem, který u nás rozhodne o jejím úspěchu či neúspěchu.

:. Zadní část je skoro stejnáfoto: Novinky/m

Reklama

Související témata:

Související články

Test Škoda Octavia 1,8 TSI: zapomeňte na TDI

O zatím poslední generaci Škody Octavie se již napsalo mnohé, tento článek se proto více zaměří na relativně nový benzínový motor 1,8 TSI, který nepřímo...

Výběr článků

Načítám