Hlavní obsah

General Motors a Chrysler odmítly spekulace o bankrotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké automobilky General Motors a Chrysler odmítly spekulace o tom, že jsou potenciálními kandidáty pro bankrot. Firmy se nyní snaží vyrovnat se změnami v poptávce na domácím trhu, které jsou důsledkem stoupajících cen pohonných hmot.

Článek

Investiční banka Merrill Lynch minulý týden uvedla, že největší americký výrobce automobilů GM bude potřebovat až 15 miliard dolarů (více než 220 miliard Kč) v hotovosti, aby zlepšil svou situaci. Nevyloučila ani bankrot podniku v případě, že trh s automobily ve Spojených státech bude pokračovat v poklesu.

GM minulý měsíc oznámila, že ve druhém pololetí sníží produkci malých nákladních automobilů a sportovně-užitkových vozů o 170 000 kusů. Výrobu běžných osobních aut naopak zvýší o 47 000 vozů. Firma se tak snaží přizpůsobit přechodu amerických motoristů k menším automobilům s nižší spotřebou pohonných hmot.

Stejný problém řeší také Chrysler, který nedávno ohlásil uzavření továrny na výrobu dodávek v St. Louis a zrušení zhruba 2400 pracovních míst. "V poslední době se v médiích objevily informace o zprávách analytiků, které naznačují, že Chrysler by mohl mít problémy s likviditou, pokud americký trh neoživí. Chrysler médiím sdělil, že naznačování možného bankrotu je neopodstatněné," uvedli vedoucí pracovníci Chrysleru v dopise zaslaném prodejcům.

GM loni prodělala rekordních 38,7 miliardy dolarů. Chrysler vykázal za loňský rok ztrátu 1,6 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ford a GM na hybridy nevsadí

Dva dny po sobě vyšli s podobným prohlášením dva čelní představitelé konkurenčních koncernů Ford a GM. Oba shodně řekli, že pro ně není vidina hybridních...

Výběr článků

Načítám