Hlavní obsah

Nové modely ze slovenských automobilových továren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Výrobci automobilů na Slovensku se chystají na produkci nových modelů. Trnavský závod francouzské firmy PSA Peugeot Citroën hodlá již v příštím roce spustit výrobu dalšího vozidla. O rok později by měly začít nové vozy sjíždět také z linek jihokorejské společnosti Kia Motors v Žilině.

Článek

"Běží příprava postupného spuštění výroby nového modelu," řekl Peter Švec z firmy PSA Peugeot Citroën. Ta nyní v Trnavě vyrábí vozy Peugeot 207. Automobilka název nového modelu dosud nezveřejnila. Podle dostupných informací to nicméně bude malý automobil, který bude firma zpočátku vyrábět pouze na Slovensku.

Žilinská Kia počítá podle svého mluvčího Dušana Dvořáka s rozšířením výrobního programu o nový model od roku 2010. V současnosti montuje sportovně-užitkové automobily Sportage a tři verze modelu Cee'd, k nimž se letos připojí čtvrtá s ekologickým motorem. Podrobnosti o dalším vozidle Dvořák neposkytl. Mělo by však jít o podobný model, jaký již firma na Slovensku vyrábí.

Zkušební provoz ve slovenské továrně na korejská vozidla značky KIA. foto: NOVINKY/Jan Čech

Německý Volkswagen, jehož bratislavský závod se soustředí zejména na sportovně-užitkové automobily, s rozšířením slovenské výroby o nový model nepočítá. Továrna v Bratislavě v březnu spustila produkci vozů Škoda Octavia. K výrobě základního modelu Oktávie by měl bratislavský závod koncem roku připojit produkci verze kombi.

Automobilový průmysl patří k tahounům slovenské ekonomiky. V letošním roce by mělo ze slovenských linek firem VW, PSA a Kia sjet zhruba 675 000 vozů. To je téměř o pětinu více než v loňském roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám