Hlavní obsah

Vozy na zemní plyn jezdí v Praze jako taxi

Novinky,

Automobilka Opel se snaží prosadit na našem trhu vozidla s pohonem na zemní plyn. Podle ní je v tomto plivu budoucnost a ekologické limity přinutí zanedlouho většinu výrobců k produkci takových automobilů. Značka se nyní dohodla s firmou 1. Cheap Taxi i logistickou společností DHL na dodávkách vozů vybavených motory spalující CNG.

Článek

Největší poskytovatel spedičních a logistických služeb na světě firma DHL zakoupila v české republice první automobil Opel Combo CNG, který je poháněný zemním plynem.

Jedná se sice zatím jen o jeden vůz, ale není vyloučeno, že v dalších měsících budou následovat další. Většímu rozšíření podle představitelů firmy však brání nedostatečná síť čerpacích stanic, nabízející CNG na našem území. Například v Praze jsou nyní pouze dvě veřejné stanice, v ČR je jich 18.

Podle zástupců České plynárenské a RWE dodávající na český trh zemní plyn se však tato žalostná situace zlepší. Společnosti s vládou podepsali dohodu, kde se zavázaly postavit každý rok alespoň dvě nové stanice a nakonec dospět až k číslu 100. Toho by se však mělo dosáhnout i díky tomu, že stanice staví také soukromé subjekty.

Ekologicky i v taxi

Po Praze ale i mimo ní můžete podpořit ekologickou dopravu využitím vozů, které nakoupila od opelu firma 1. Cheap Taxi. Modely Opel Zafira CNG zatím u firmy fungují v pěti kusech, ale ani tady není vyloučený další rozvoj.

Provoz těmito nápadně polepenými taxíky není jen ekologický, ale také ekonomický. Výhodná cena zemního plynu (v přepočtu vyjde litr CNG na 14,4 Kč) a nulová spotřební daň, kterou vláda zaručila, umožnila nechat cenu u taxislužby na výši 19 Kč za kilometr.

"Jelikož zatím máme jen pět CNG vozidel, nemůžeme uspokojit všechny zájemce o ekologickou jízdu po Praze okamžitě. Je tedy lepší si zavolat do naší firmy a automobily si objednat předem,"  říká Miroslav Plašil, jednatel společnosti.

Vyplatí se CNG?

Náklady na pořízení automobilů s plynovým pohonem jsou vyšší než u vozidel využívajících motorovou naftu či benzin. Cenu osobních automobilů pohon na zemní plyn zvyšuje o 60 000 až 80 000 korun. Zatímco cena litru benzinu se nyní pohybuje kolem 30 korun, odpovídající množství zemního plynu stojí 15 až 18 korun. Pokud motorista ročně najede zhruba 40 000 kilometrů, návratnost investice se v případě osobního automobilu pohybuje kolem pěti roků.

Reklama

Související články

Opel nabídne dva modely na zemní plyn

Dovozce vozů Opel do České republiky letos plánuje, že do nabídky zařadí první dva sériově vyráběné modely s pohonem na zemní plyn. Na začátku června...

Výběr článků

Načítám