Hlavní obsah

V Indii se bude vyrábět automobil jezdící na vzduch

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická automobilka Tata připravila opravdovou lahůdku. Jedná se o vůz především pro taxislužby, který jako hnací médium používá vzduch. Tento unikát je již připraven do výroby.

Článek

Tata Motors nazývá automobil velmi jednoduše - Air Car. Vyvinul jej ex- formulový inženýr Guy Négre a vůz zvládá maximální rychlost asi 110 km/h a dojezd na nádrž činí asi 200 km.

Systém je jednoduchý. Ve válci totiž nedochází k žádnému hoření, ale písty posouvá stlačený vzduch. Ten je uskladňován ve velkých nádržích, ze kterých pak je odebírán v potřebném množství a malým kompresorem ještě trochu stlačován a vháněn do válce.

Kompresor však může pracovat i jako plnič nádrže. Na speciálních pumpách se totiž může jedna nádrž naplnit asi za dva dolary, pokud ovšem žádná v dosahu není, stačí připojit vůz k elektrické zásuvce a kompresor postupně, ale pomaleji naplní nádrže sám.

Tata plánuje, že za rok by mohla vyrobit a prodat až 6000 těchto vozů. Jejich prodeje by se však neměly v budoucnu omezovat jen na Indii, ale dostane se i na další části světa. Můžeme se s ním v budoucnu setkat třeba i ve Francii nebo Německu. Cena vozu zatím není známá. Plánuje se i hybridní verze, kdy nebude třeba plnit vůz na stanicích, ale malý spalovací motůrek požene kompresor.

Anketa

Tento systém mi připadám jako:
Jednoduchý a dobrý
80,8 %
Až příliš jednoduchý, aby dlouhodobě fungoval
7,8 %
Další slepá ulička ve vývoji aut
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5429 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW se cuká - hybridy jsou málo efektivní

U DaimlerChrysleru asi zrovna velká radost nezavládla po přečtení posledního vyjádření členů týmu pro vývoj alternativních pohonů BMW. Ti se totiž dali slyšet,...

Toyota Prius bude ve třech velikostech

Velmi úspěšný hybridní automobil Toyota Prius zanedlouho skončí ve své současné podobě. Už se připravuje jeho nástupce, který bude postaven pravděpodobně...

Výběr článků

Načítám