Hlavní obsah

Jahna ve vládě vystřídá Jiří Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek chce urychlit výměnu na vicepremiérském postu. Jiří Havel, který je předsedou dozorčí rady ČEZ a bývalou hlavou Fondu národního majetku, nahradí v kabinetu Martina Jahna buď koncem prosince, či na začátku ledna. Jahn dal totiž přednost privátní sféře před politikou.

Článek

Havel zatím o svých prioritách v nové funkci odmítá hovořit. Podle něj "by to nebylo fér, protože ještě nebyl do funkce jmenován".

Podle premiéra je to vynikající ekonom s praktickými zkušenostmi a přehledem. "V pohledu na svět se s ním velice shoduji, což je také důležité," řekl Paroubek dříve o Havlovi s tím, že jedním z úkolů pro vicepremiéra je jednání se společností Hyundai o její až 40miliardové investici na Moravě.

Havel je absolvent VŠE a učí na Fakultě sociálních věd UK. Od léta šéfuje dozorčí radu ČEZ. Je členem ČSSD, do Sněmovny nekandiduje.

Osmačtyřicetiletý Havel  v minulosti působil ve významných funkcích ve vedení FNM. Členem výkonného výboru fondu byl od října 1999, předsedou se stal v březnu 2000. V dubnu 2001 rezignoval poté, co ministr Pavel Mertlík podal demisi. Od ledna 2003 do počátku června 2005 byl členem představenstva firmy Unipetrol.

Jahn končí s politikou

Havel tak převezme úlohu lodivoda české ekonomiky po Jahnovi, jenž na podzim odmítl nabídku ČSSD na vedení pražské kandidátky soc. dem. do sněmovních voleb.

Jahn, jenž hodlá poslední dny v roce věnovat rodině a zpříjemnit si chvíle pobytem v Dominikánské republice, má nabídky od soukromých firem. Hovoří se o zájmu automobilky Škoda Auto, i když Jahn je k informacím zdrženlivý. [celá zpráva]

Anketa

Oznámkujte působení odcházejícího vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna ve vládě.
výborné
56 %
chvalitebné
16,5 %
dobré
7,4 %
dostatečné
4,3 %
nedostatečné
15,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1083 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jahn potvrdil, že v politice končí

Místopředseda vlády Martin Jahn v pondělí na tiskové konferenci potvrdil informace Práva, že nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny a přijme lukrativní...

Paroubek už má nástupce za Jahna

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) do deseti dnů oznámí, kdo nahradí ve vládě vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna. Ten už dříve oznámil, že ve vládě na konci...

Martin Jahn zřejmě míří do Škody Auto

Nynější vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn by měl nastoupit na volné místo personálního ředitele Škody Auto. Jahn už dříve oznámil, že v prosinci ve vládě...

Výběr článků

Načítám