Hlavní obsah

V bruselském parku miniatur projdete za pár hodin celou Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kdo rádi poznávají cizí země, ale zároveň se jim nechce trávit příliš času na cestách, je jako stvořený park miniatur v Bruselu. Mini-Europe se stovkami staveb reprezentujících sedmadvacet členských států Evropské unie a Velkou Británii najdete jen pár set metrů od slavného Atomia, které je od výstavy EXPO 58 symbolem Belgie i jejího hlavního města.

Foto: Markéta Mitrofanovová, Právo

Velké náměstí v Bruselu s květinovým kobercem patří k nejsložitějším exponátům.

Článek

Nejčastěji jde o významné památky, z nichž mnohé jsou zapsány na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Pokud se však budete dívat pozorně, objevíte i figurky slavných osobností, ať už skutečných, nebo literárních, mezi jinými Odyssea, Dona Quijota, Galilea, britského premiéra Borise Johnsona nebo švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou, jak ve Stockholmu protestuje proti změnám klimatu.

V Bruselu alespoň jednou za život okradou každého, říká novinářka

Podcasty a pořady

Na své si přijdou rovněž milovníci historie, neboť vybrané exponáty tvoří průřez architekturou od megalitu (chrámový areál Mnajdra na Maltě) až po postmodernu představovanou třeba pařížským Centre Pompidou.

V parku jsou zhmotněny také novější dějiny v podobě Berlínské zdi či takzvaného Baltského řetězu — mírové demonstrace za nezávislost v srpnu 1989 s účastí téměř dvou milionů lidí ze tří pobaltských zemí okupovaných Sovětským svazem.

Technické vychytávky

K vidění jsou i technické vychytávky své doby jako mosty, vlaky, lodě a letadla. U Nizozemska nechybějí větrné mlýny nebo vodní kanály, v Kodani přístav, v rámci Velké Británie zase ropná plošina v severním Skotsku. Řada z těchto exponátů je přitom pohyblivá. U každého stanoviště věnovaného jednotlivé zemi si můžete zmáčknutím tlačítka pustit její hymnu. Českou republiku zastupuje Staroměstská radnice. Přirozeně nejvíc staveb pochází ze samotné Belgie.

Foto: Markéta Mitrofanovová, Právo

ČR reprezentuje Staroměstská radnice.

Jedním z nejsložitějších kousků je bruselské Velké náměstí (Grand-Place), kterému vévodí gotická radnice a jehož střed vyplňuje květinový koberec. Stavba této zmenšeniny si vyžádala téměř dvacet tisíc hodin práce. Její hodnota šplhá ke čtyřem stům tisícům eur, zřejmě i proto, že figurky na náměstí jsou natřeny pravým zlatem pro zajištění větší odolnosti proti povětrnostním podmínkám, zejména kolísání teplot, mrazu, větru a vlhkosti.

Do nejmenších detailů

V areálu parku s vodními prvky na kopci nad Bruselem najdete na tři sta padesát staveb, devět tisíc figurek (šest tisíc z nich přihlíží býčímu zápasu v sevillské aréně) a třiatřicet pohyblivých exponátů jako například výbuch Vesuvu nebo start kosmické rakety Ariane.

Všechny modely jsou zmenšeny v poměru 1 : 25 a propracovány do nejmenších detailů. Aby byla zaručena jejich věrohodnost, postupují tvůrci podle autentických plánů a fotografií předloh.

Foto: Profimedia.cz

Braniborská brána s částí Berlínské zdi

Jenže ne vždy je snadné se k nim dostat, jako v případě římského Kapitolu, u něhož přesné plány neexistují a ty, co jsou k dispozici, neodpovídají skutečnému tvaru památky. Jednotlivé části miniatur se nejdříve odlévají a následně kompletují v konečném materiálu, což bývá většinou polyester. Modelářům při výrobě pomáhá naprogramovaný frézovací stroj a 3D tiskárna. Některé památky, například Šikmá věž v Pise, jsou vyřezány z kamene.

Itálie za dvě hodiny? V Rimini pohodově i s kávou

Cestování

Realistickou podobu v závěrečné fázi dává památkám použití barev - modely se přemalovávají jednou za čtyři až šest let. Na konci tohoto dlouhého procesu, který u standardního exponátu obnáší stovky hodin práce (zatímco např. katedrála v Santiagu de Compostela si jich vyžádala 24 000), je vylepšování scény prostřednictvím nasvícení, zvukových efektů či miniaturních dekorativních detailů.

Foto: Markéta Mitrofanovová, Právo

Westminsterský palác v Londýně

Zajímavostí je, že ačkoli jsou všechny modely zmenšeny v poměru 1 : 25, Eiffelova věž je se svými třinácti metry vyšší než skutečná třípatrová budova a londýnský Big Ben je vysoký čtyři metry. Za návštěvu, zvlášť za nepříznivého počasí, stojí i vnitřní část areálu v závěru expozice, kde se při naučných hrách a kvízu zaměřeném na znalosti o Evropské unii zabaví nejen starší děti, ale i dospělí.

Vstupenku raději předem
O letních prázdninách je otevřeno každý den od 9:30 do 19 h, mimo sezonu do 18 h.
Vstup pro dospělého činí 17,30 €, pro dítě mladší 12 let o pět méně, pod 115 cm je zdarma.
Za zvýhodněnou cenu můžete navštívit Mini-Europe a Atomium s panoramatickým výhledem na Brusel.
V obou případech se doporučuje zakoupit vstupenku předem, abyste se vyhnuli frontě.
Více informací na: minieurope.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám