Hlavní obsah

Na jihu Španělska se pyšní městečkem postaveným pod skalním převisem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv má andaluské město Setenil de las Bodegas pouhé tři tisíce obyvatel, je v hledáčku mnoha zvědavých turistů. Aby ne, vždyť je ukryté pod obrovským skalním útvarem, který řadě tamních domečků nahrazuje střechu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Setenil de las Bedegas - město vybudované pod skalním masivemVideo: AP

 
Článek

Architektonický skvost se datuje do 12. století, kdy útesy sloužily jako přírodní štít pro ochranu města. Skalní převis má však důležitou funkci i v dnešní době. V parných dnech vytváří v ulicích stín, který obyvatelé především v létě velmi vítají.

Řada domů zde vznikla tak, že pod skalním převisem byly vystavěny pouze stěny. Obyvatelé si tak alespoň nemuseli lámat hlavu, jak zhotovit střechu.

„Máte pocit, že se na vás ta skála zřítí, ale ve skutečnosti je to tady velmi bezpečné. Stejně ale pořád nemůžu uvěřit tomu, že tady lidé opravdu bydlí. Je to skvělé a velmi neobvyklé místo,“ svěřila se Zhanna Burgoyneová, jedna z tamních návštěvnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám