Hlavní obsah

Přímo pod centrem Budapešti leží netknutý podvodní svět

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste ještě neslyšeli, že se pod Budapeští nachází tajemný svět zahalený v temnotě. Obří jeskyně Molnár János leží pod ulicemi maďarské metropole a je kompletně zatopená. Dostat se do ní mohou tudíž jen potápěči - jako Němec Tobias Friedrich, který ji označuje za jednu z nejlepších lokací k ponoru v Evropě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči prozkoumávají podvodní svět pod BudapeštíVideo: Caters News, AP

 
Článek

Podle agentury Caters News se jeskyně rozpíná až do tří kilometrů a je až 100 metrů hluboká. Vzniknout měla pohybem tektonických desek, jehož následkem je dlouhá puklina přímo pod městem. Díky tomu je tamější voda také výrazně teplejší, má kolem 28 stupňů Celsia.

„Budapešť má jeden z největších jeskynních systémů, který leží přímo pod městem. Je divné procházet tak velkým městem a pak se pod něj doslova ponořit,“ tvrdí Friedrich.

Zvláštností je podle něj teplota vody, která v podzemních jeskyních nebývá vysoká, ale naopak poměrně nízká. „Na povrchu má asi 20 stupňů a hlouběji 28, je to hodně nestandardní,“ tvrdí potápěč. „Jeskyně je ale ohromující, voda v ní je velmi čistá, takže je v ní vše vidět. Je zkrátka zcela unikátní, i se všemi skalními útvary, které se tam nacházejí,” dodává.

Prohlídky dělá jediná společnost

Jeskyně jsou podle Friedricha svět sám pro sebe. Molnár János v něm pak vyvolává pocit celého podvodního města. „Jsou zde hotové katedrály ze skal a kamení, jejichž skutečné rozměry spatříte jen na krátkou dobu, když se do nich opře světlo ze svítilen. Na první pohled může vše vypadat stejně, ale vůbec to tak není,“ vypráví potápěč.

Přístup do jeskyní zajišťuje pouze jediná potápěčská společnost, která má povolení od vlády. Do působivých podvodních prostor pak může vzít zájemce, přítomen je ale vždy průvodce. Důležitá je totiž bezpečnost, takže se logicky nejedná o prostor vhodný pro potápěčské začátečníky.

„Vstup dolů je zcela nenápadný, není vůbec označený,“ tvrdí Němec. Za nenápadným vstupem se přitom ukrývá velmi pozoruhodný svět.

Reklama

Výběr článků

Načítám