Hlavní obsah

Královská cesta v Praze by měla mít paralelní trasu pro davy turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Královské cestě ze Starého Města na Pražský hrad ročně projdou tisíce turistů. Proto by Praha chtěla vytížené trase odlehčit paralelní cestou z Hradu do centra přes Letnou. Podle radního Václava Novotného Praha také zvažuje, jak využít prostory bývalého Stalinova pomníku.

Foto: Profimedia.cz

Většina turistů chce vidět Karlův most, který je nejnavštěvovanější pražskou památkou.

Článek

Paralela ke Královské cestě by vedla z Hradu přes Královskou zahradu, Chotkovy sady, kolem Hanavského pavilonu na Letnou a poté přes Čechův most do Pařížské ulice. "Je to dobrá alternativa, nabízí se především v době léta. Musíme ale počítat s tím, že většina turistů stejně bude chtít vidět Karlův most, který je nejnavštěvovanější pražskou památkou," řekla Jaroslava Nováková, ředitelka pro turistický ruch Pražské informační služby. Podle ní by mohla nová trasa sloužit například turistům mířícím do židovského muzea.

"Turistům ale zatím chybí důvod, proč by měli přes Letnou chodit," konstatoval Novotný. Praha proto znovu uvažuje, zda v prostorách bývalého Stalinova pomníku nevybudovat něco, za čím by turisté chodili. Chce proto sestavit komisi, která by se využitím pomníku zabývala.

V minulých letech se objevilo několik plánů na využití Letné a bývalého Stalinova pomníku. Uvažovalo se například o výstavbě oceanária či o rozšíření fotbalového stadionu. Na Letné měla vyrůst také nová budova Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického, projekt ale ztroskotal.

Královská cesta je nejčastější trasou, kudy turisté míří ze Starého Města přes Karlův most na Pražský hrad. Touto cestou v historii projížděli budoucí čeští králové ke korunovaci.

Do Prahy, která je nejnavštěvovanějším místem Česka, loni přijelo 5,13 miliónu turistů, což bylo o 8,2 procenta víc než před rokem. Vyšší byl počet návštěvníků z Česka i ze zahraničí. Počet noclehů v pražských ubytovacích zařízeních se zvýšil o devět procent na celkových 13,21 miliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám