Hlavní obsah

Jídlo ovlivňuje zdraví víc než zdravotní péče a geny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo ovlivňuje zdraví víc než zdravotní péče nebo geny. Podle profesora Štěpána Svačiny z první lékařské fakulty Univerzity Karlovy ovlivňují zdraví ze 70 procent strava a pohyb a zhruba po 15 procentech zděděné předpoklady a kvalita zdravotní péče. Podle odborníků je problém v tom, že ve stravě Čechů převládají potraviny, které nemoc vyvolávají.

Článek

Vliv nesprávných stravovacích návyků lze ukázat na růstu počtu lidí s cukrovkou druhého typu, která přímo se životním stylem souvisí. Ze dvou procent stoupl za 50 let jejich počet v populaci na sedm procent. Pokud trend bude pokračovat, každý třetí Evropan narozený po roce 2000 dostane cukrovku, varoval Svačina.

Výživa je součástí léčebných režimů. Nezpochybnitelné jsou podle Svačiny nízkoenergetické potraviny, potraviny se sníženým obsahem živočišného tuku či zvýšeným obsahem vlákniny.

"Sporný je pojem funkční potravina a zavádějící jsou názvy produktů cílené na určitá onemocnění, jako potraviny pro diabetiky, hypertoniky či kloubní a cévní onemocnění," varoval Svačina. Funkční potraviny mají podle výrobců blahodárný účinek na lidské zdraví. Svačina vidí nebezpečí v tom, že lidé chápou takto označené potraviny jako lék a jedí je ve zvýšené míře, takže jejich jídelníček je nevyvážený.

"Diabetologové dávno v celém světě radí svým pacientům, aby se vyhýbali koutkům pro diabetiky," shrnul Svačina v nadsázce.

Podle něj by lidé měli být opatrní i při koupi potravin, které jsou obohaceny o vitamíny či mastné kyseliny, výjimkou je zvýšený obsah vápníku. Za jedny z mála skutečně účinných funkčních potravin považuje přípravky obohacené rostlinnými steroly a jodizovanou sůl.

Velmi důležité je omezovat energetický obsah potravin a živočišný tuk

Pro českou populaci, ohrožovanou nadváhou, cukrovkou, nádory a komplikacemi aterosklerózy, je podle Svačiny důležitější omezovat energetický obsah potravin a živočišný tuk a zvyšovat příjem ovoce a zeleniny.

Ceny potraviny V Česku stouply za deset let o 52 procent, příjmy obyvatel o 86 procent. Klesla spotřeba hovězího masa, vajec a vepřového. V roce 1995 připadalo na každého občana za rok 18,3 kilogramu hovězího, v roce 2004 jen deset kilogramů. Ve stejném období klesla spotřeba vajec z 300 na 250 kusů na občana a rok. Spotřeba vepřového masa se naproti tomu příliš nemění, je kolem 40 kilogramů za rok, protože "Češi mají rádi vepřové". Stoupla spotřeba drůbežího z 13 na 24 kilogramů za rok, což odborníci přikládají osvětě a také širší nabídce drůbežích produktů.

Reklama

Související články

Proč je strava z fast-foodů tak oblíbená?

Vědci z Nottinghamské univerzity provádějí výzkum, který má za cíl zjistit důvod skutečnosti, že tak obrovské množství lidí shledává jídlo bohaté na tuky...

Proč je dobré jíst podle biorytmů

Dát si ke snídani velký talíř ovesných vloček, nebo velký krajíc celozrnného chleba je z hlediska zdraví výborné. Dát si to samé jídlo k večeři už vůbec...

Barvy patří na talíř

Barvy stále ještě nejsou doceňovány tak, jak by si zasloužily. Když je správně vybereme na oblečení či v interiéru, prokazatelně dobře působí na psychiku...

Výběr článků

Načítám