Hlavní obsah

Moderním ženám chybí sebevědomí

Novinky, ema

Moderní ženy jsou méně sebevědomé a šťastné, než byly jejich matky v jejich věku. Proč? Na to se snažila odpovědět nová studie, která mimo jiné zjistila, že ženy přepadají negativní myšlenky a emoce až devětkrát denně.

Foto: Profimedia.cz

Naše matky byly ve svých životech i tělech spokojenější. Mohla za to jiná doba, která nekladla tak vysoké požadavky nejen na vzhled ženy, ale i na její osobní a profesní život.

Článek

Nová generační studie odhalila, že dnešní ženy mají až o 50 % snížené sebevědomí, než měly v tomtéž věku jejich biologické matky. Na svou adresu si denně přičtou tři pozitivní myšlenky nebo pochvaly. Jejich o generaci starší vzory to ale dělaly až šestkrát denně. A to už je podstatný rozdíl.

Výzkumníci se dotazovali 1000 žen ve věku 18 až 30 let ve skupině jedné, v druhé byly o generaci starší dámy, mezi 50 a 65 lety. Cílem studie bylo zjistit rozdíly mezi přístupem k sobě samé.

Studie vedená Weight Watchers, kterou zveřejnil Dailymail, ukázala, že moderní ženy o sobě zapochybují až devětkrát denně. Jejich matky udaly, že negativní emoce a myšlenky je napadly maximálně šestkrát za den.

Oblasti, kde jsou ženy sebevědoméKde sebevědomí postrádáme
PartnerstvíPostava
InteligenceVeřejné vystupování
Smysl pro humorFyzická kondice
Přátelské vztahyKariéra
Pohled na životZdraví

Pětina žen ve věku od 50 do 65 let vědcům nahlásila, že byly se svou postavou spokojené v době svých třicátých narozenin, 74 % ze stejné skupiny žen uvedlo, že byly spokojené nejen s tím, jak vypadají, ale samy se sebou celkově.

S tím ovšem kontrastují chmurné výsledky druhé, mladší skupiny dam. Méně než 10 % třicátnic řeklo, že jsou spokojené se svým vzhledem, zatímco 66 % žen bylo spokojeno celkově.

Dnešní doba vyvíjí tlak na dokonalý vzhled

Proč? Odborníci se domnívají, že dnešní moderní ženy se daleko více zaměřují na to, jak vypadají, pracují nejen na své fyzické, ale i psychické kondici. Zkrátka a dobře faktorů, které určují spokojenost ženy, je v porovnání s o generaci staršími ženami daleko více.

Dnes se celková spokojenost odvíjí od řady aspektů, o kterých v dobách minulých spousta žen neměla ani tušení anebo pro ně nebyly vůbec důležité.

Jen 5 % mladých dívek uvedlo, že jsou se sebou spokojené, co se týče postavy. Polovina také uvedla, že to, jak vypadá jejich tělo, je faktor, ze kterého se odvíjí to, jestli jsou šťastné, anebo ne.

Deset věcí, které by ženám zvýšily sebevědomí
Chtěla bych zlepšit své zdraví a fyzičku.
Chtěla bych zhubnout.
Chtěla bych vystoupat na profesním žebříčku.
Chtěla bych vyměnit svou garderobu za reprezentativnější kousky.
Chtěla bych se naučit lépe pracovat s make-upem.
Chtěla bych být více spontánní.
Chtěla bych se více smát.
Chtěla bych více číst.
Chtěla bych mít více času na své přátele.
Chtěla bych mít více času sama na sebe.

Britská docentka psychologie, doktorka Katy Tapperová, řekla, že tato zjištění dokazují, že se mladé ženy ve svých tělech v dnešní době cítí daleko méně komfortně, než tomu bylo za dob jejich matek.

„Například ve Velké Británii sledujeme rostoucí výskyt obezity u mladých žen. To samozřejmě může také přispět ke snížení sebevědomí a horšímu pohledu žen na sebe samé.“

Lepší postavení žen ve společnosti

Nicméně studie zaznamenala i pozitivní výsledky v porovnání mladší a starší generace žen. Dnešní ženy vykazují daleko vyšší spokojenost v milostných vztazích, hlavně co se důvěry a rovnoprávnosti týče. O generaci starší dámy se téměř jednohlasně shodly, že dnešní doba dala ženám silnější postavení i možnosti, než tomu bylo za jejich mládí.

Více než polovina žen ze starší generace potvrzuje a shoduje se, že dnešní doba klade na mladé ženy daleko vyšší nároky ohledně toho, jak mají vypadat.

Dokonalá ve všech směrech?

Dnešní doba je daleko náročnější nejen na perfektní vzhled, který je komerčně prezentován všude kolem nás, ale zaměřuje se i na to, aby člověk dosáhl skvělých výsledků v osobním i pracovním životě. Od kariéry přes vztahy až po dokonalý vzhled se spousta žen snaží vše vyšperkovat na jedničku.

Jejich matky rozhodně neměly jako mustr, že musí být nejen perfektní matky a hospodyňky, ale i manažerky, modelky a milenky v jednom. A v tom se doba hodně změnila.

Jenomže ani přílišná snaha o perfektní vzhled a zázemí nemusí být klíčem k úspěchu. „Je to obrovský tlak a my jsme přesvědčeni, že je zapotřebí pracovat na tom, aby si ženy vybudovaly silný pozitivní vztah ke svému tělu a mysli. Chceme posílit postavení žen a zaměřit se na budování sebedůvěry tak, abychom dosáhli pozitivních změn,“ uvádějí odborníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám