Hlavní obsah

Pampeliška očistí tělo od jedů

Právo, Zdena Nováčková

Tento úporný a obtížný plevel na pěstěném trávníku či opečovávaných záhoncích je ve skutečnosti jednou z nejužitečnějších léčivých bylin – a její účinky jsou prokázány!

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pampeliška.

Článek

Jak působí

Zrychluje trávení, protože účinné látky v ní obsažené podporují funkci žlučníku a jater, což oceníme po těžkém jídle plném tuků. Rozpouští ledvinové i močové kameny, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Působí také jako výrazné antirevmatikum. Dokonce je prokázán její vliv na vstřebávání otoků nejrůznějšího původu.

Dále pomáhá snižovat převahu estrogenů při endometrióze a tlumí bolesti prsou při menstruaci. Při vnějším i vnitřním užití účinkuje na kožní nemoci a šťáva z pampelišek se užívá proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, což souvisí s jejím vlivem na činnost jater.

Známý bylinkář J. A. Zentrich její účinky ještě rozšiřuje – příznivě podle něj ovlivňuje funkci jak jater, tak žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Lze ji použít při léčbě močových kamenů, snižuje hladinu krevního cukru, zabraňuje degeneraci kostí a chrupavek, harmonizuje lymfatické žlázy.

Podle Jarmily Podhorné očišťuje tělo od jedů, snižuje krevní tlak, regeneruje trávicí soustavu, zklidňuje a omlazuje pleť.

Pochutnejte si na listech i na kořenu

Pampelišku bychom měli na jaře rozhodně ochutnat. V kuchyni se používají květy, listy i kořeny. Kořen sbíráme nejlépe před rozkvětem rostliny (březen až duben), listy od dubna do září.

Pampeliška chutná podobně jako čekanka mírně nahořkle. Rostlina je kromě vitamínů A, B, C a D zdrojem betakarotenu, křemíku, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek.

Nevyvolává žádné závažnější vedlejší účinky. Při předávkování nebo spíš alergii se může objevit vyrážka, nevolnosti nebo průjem. Potom je třeba ji vysadit.

Smoothie i koktejl pro čištění krve

Pampeliškové listy můžeme na jaře přidávat k libovolným smoothie. Nebo se doporučuje na pročištění krve popíjet denně půl deci rozmixovaných listů a kořene po dobu tří týdnů. Zbavíme se tak toxinů.

Salát podle bylinkářky Jarmily Podhorné:

200 g čerstvých mladých listů, 1 bílý jogurt, sůl

Listy natrháme nadrobno, polijeme jogurtem, střídmě osolíme a promícháme.

Pampeliškový čaj

Využíváme sušený sekaný kořen nebo listy. Šálkem velmi horké vody přelijeme jednu až dvě lžičky léčivky a necháme patnáct minut louhovat. Čaj pijeme vlažný.

Káva

Kořeny je možno upéci v troubě, rozemlít a použít k přípravě nápoje, který nahradí kávu. Neobsahuje kofein, ale zbavuje nás únavy a revitalizuje tělo.

Sirup

Asi 400 omytých květů spaříme litrem vroucí vody, přidáme nakrájený citrón a asi deset minut povaříme. Následně nádobu uzavřeme nebo zakryjeme potravinovou fólií a necháme odstát do druhého dne. Potom přecedíme, osladíme kilem krystalového cukru a hned svaříme do hustoty sirupu. Lijeme do skleněné lahve se závitem.

Pesto, ocet, macerát

Pesto z listů přichystáme obdobně jako bazalkové. Pro milovníky hořké chuti je výborným doplňkem salátů.

Pampeliškový ocet připravíme asi z 20 listů a 10 květů, zalijeme 1 l vinného octa a necháme tři týdny louhovat.

Macerovat můžeme kořen, a to v alkoholu nebo octu.

Víno

Nejméně 1 l květů (asi 1 kg) spaříme ve 2,5 l vroucí vody a necháme do druhého dne louhovat. Potom přecedíme a výluh nalijeme do demižónu (5 l). Zvlášť svaříme 2 l vody a 1,5 kg cukru, vychladlý roztok přilijeme k výluhu pampelišek. Přidáme 2 oloupané a nakrájené citróny a pomeranče a 1 dkg droždí. Vylepšit ho můžeme hrozinkami, špetkou mletého zázvoru, 10 kuličkami jalovce.

Přetáhneme propíchanou potravinovou fólií (aby mohl unikat vzduch). Směs lehce probublává – necháme ji tak asi šest týdnů, až citrusy klesnou ke dnu. Hadičkou stočíme do lahví a dáme ještě asi na tři měsíce do chladu odležet. Znalci tvrdí, že po dvou letech získáme lehce perlivé víno.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinková zahrádka v kuchyni

Čerstvé bylinky jsou vítanou součástí moderní kuchyně. Pěstovat je můžeme sami, ať už na zahradě, na balkóně či v bytě.

Výběr článků

Načítám