Hlavní obsah

Moderní ale nebezpečné aneb Nekvalitní brýle mohou způsobit i slepotu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milióny lidí na celém světě se ve slunných dnech neobejdou bez slušivého, ale ze zdravotního hlediska i velmi důležitého doplňku - slunečních brýlí. Spousta lidí ale hřeší a kupuje si nekvalitní a levné, ač moderní brýle. Jenomže to je může stát zdraví i zrak.

Foto: Profimedia.cz

Výběr slunečních brýlí se nevyplatí podceňovat.

Článek

Rozdíl mezi slunečními brýlemi ze supermarketu a specializované prodejny, nemusí být na první pohled vidět. Respektive obyčejný uživatel a nezkušený člověk jej nepozná hned. Někdy se ale může objevit problém, který s nekvalitní sluneční ochranou očí velmi úzce souvisí.

Rozdíl v kvalitě brýlí je veliký, ne-li obrovský. Běžně jsou v módních brýlích ze supermarketů obyčejné plastové čočky, které nemají žádné povrchové úpravy. „Nejsou tvrzené, tudíž se velmi rychle poškrábou, není zde žádný antireflex, který umožňuje ostřejší vidění při stejných světelných podmínkách a redukuje odlesky,“ říká Adéla Maroszová, optometristka Grand Optical.

U brýlí ze supermarketů jsou nezřídkakdy použity nekvalitní materiály s řadou optických vad. Právě ty mohou způsobit zdravotní problémy, jako jsou migrény, bolesti hlavy, pálení a bolesti očí, nevolnost a dokonce i zvracení.

Hazard se zdravím

Lidé, kteří si celý život kupují levné, ač moderní brýle, mohou hazardovat se svým zdravím. Málokdo si uvědomuje, že si takovou koupí může zrak poškodit, ale bohužel k tomu dojít může.

„Značkové sluneční brýle jsou samozřejmě dražší, než hezky vypadající napodobeniny světových výrobců, ale ten nejpodstatnější rozdíl je právě v použitých čočkách, které procházejí složitým vývojem, výrobním procesem a testováním a zákazník tak má 100% garanci kvality. Při nákupu brýlí by si měl každý nechat poradit od odborníka, který mu pomůže vybrat brýle podle jeho potřeb a požadavků,” upozorňuje Josef Černý z Axis Optik.

Ultrafialové paprsky jsou při dopadu na oko zachycovány povrchovými vrstvami rohovky a poškozují tak zejména její vnější vrstvu – epitel. „Účinek UV záření se projeví většinou až po delší době (6-12 hod) a projevuje se úpornými bolestmi očí, slzením, světloplachostí a křečovitým sevřením víček. Tyto obtíže jsou způsobeny odlupováním epitelu rohovky a drážděním citlivých nervových zakončení v rohovce,” vysvětluje Maroszová.Toto onemocnění nejčastěji vzniká při vystavení oka odraženým paprskům od zrcadlících se vodních ploch. Léčba je nejčastěji léky proti bolesti nebo se přikládají studené obklady. U těžkých forem se rohovka kryje mastí s antibiotiky.Ultrafialové paprsky mohou kromě rohovky poškodit také čočku, a tak zapříčinit vznik šedého zákalu. „UV záření také může poškodit sítnici, popálit kůži víček, podpořit vznik benigních nádorů kůže i melanomu,” varuje optometristka.

Své o tom ví i čtyřiatřicetiletá Vicky Lorimerová, která se se svým příběhem svěřila serveru Daily Mail. „Nikdy jsem moc nenosila brýle a také jsem neměla tušení, že mi UV záření může kromě kůže poškodit i zrak,“ říká žena, kterou v nejbližší době čeká operace oka, které bylo poškozeno slunečními paprsky.

„Nejdříve to vypadalo jako malá červená boule. Řekli mi, že jde pravděpodobně o zjizvenou tkáň z něčeho, co podráždilo můj zrak. Jenomže před rokem se to ještě zhoršilo,“ dodává žena, v jejímž pravém bělmu se nachází velký červený flek a oko jí neustále slzí.

Oční melanom připravil ženu o zrak

O něco hůře dopadla dvaašedesátiletá Helen Walmsley, která přišla před čtyřmi lety o pravé oko v souvislosti s rakovinou. Říká, že je velmi pravděpodobné, že na tom velký podíl mělo právě UV záření ze slunce. „Obě oči mě bolely a slzely už dlouho, ale vždy mi řekli, že mám zánět spojivek. O deset let později mi lékaři diagnostikovali oční melanom, který mi byl odoperován.“ Rakovina se ale vrátila a rozšířila se i do víčka a oko muselo být zcela odstraněno.

Lékaři ale nemohou na sto procent potvrdit, že rakovinu způsobilo sluneční záření, přesto si žena vyčítá, že se o svůj zrak více nestarala. „V sedmdesátých letech jsme všichni chtěli být opálení. Nenosila jsem brýle, protože jsem si je nechtěla opálit a vypadat jako panda. Pamatuji si, že jsem se hodně spálila na Maltě v roce 1976, ale že by mě bolely oči, to ne,“ uzavírá žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám