Hlavní obsah

Lékaři varují před alkalickou stravou

Nový hit mezi dietami tvrdí, že vše kyselé našemu tělu velmi škodí. Ačkoliv se to celé zdá minimálně podezřelé, autoři z Ameriky díky této dietě bohatnou. Tvrdí, že tělu škodí veškeré kyseliny, které mohou za únavu, nadýmání, nadváhu, akné, choroby srdce, osteoporózu, artritidu i rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Ovoce je v alkalické dietě velmi hojně zastoupeno.

Článek

Propagátoři alkalické či zásadité stravy tvrdí, že příliš nízké pH vyvolané kyselými jídly zkracuje život a urychluje stárnutí. Jenže jídelníček zbavený všeho kyselého je velmi chudý na zásadní živiny. A podle vědců může člověku spíš ublížit.

Propagátorem alkalické diety, které propadly třeba Gwyneth Paltrowová, Jennifer Anistonová nebo Elle Macphersonová, je doktor Robert Young, který o sobě tvrdí, že je „světovým odborníkem na výživu“. Nicméně slovo světové v souvislosti s jeho jménem užívá jen on sám, nikoli světová odborná veřejnost.

Propagátorkou zásadité stravy je také Natasha Correttová, která nedávno vydala novou kuchařku Honestly Healthy Cleanse a snaží se vydělat co nejvíce peněz prodejem jídelníčku, který vylučuje kyselé potraviny.

Jde jen o další módní výstřelek

Odborníci ale tvrdí, že zásaditá dieta je jen dalším „módním” výstřelkem s malou účinností, která pokud je dodržována extrémně přísně, může člověku nadělat více škody než užitku.

Dieta vychází z poměrně rozumného tvrzení, že pH v našem těle je mezi hodnotami 7,35 až 7,45 – mírně zásadité. Měli bychom ho tedy pomocí potravin udržovat na této úrovni. Řada potravin ale produkuje při metabolismu mnoho kyselých látek. Ty vznikají především trávením bílé mouky, mléčných výrobků, masa, mořských plodů, cukru, kávy, čaje, perlivých nápojů a alkoholu.

Pokud pH v těle poklesne, je podle autorů diety systém ve velké nerovnováze a projevuje se to problémy s nedostatkem energie, špatnou pamětí, bolestmi hlavy, nadýmavostí, bolestí svalů, nespavostí či řídnutím kostí.

Mezi zásadité potraviny patří čerstvé ovoce a zelenina, ořechy, luštěniny a celozrnné obiloviny. Zásaditá dieta je tak na první pohled velmi zdravou veganskou stravou, ovšem je třeba dbát na množství vitamínů v těle a velmi pečlivě sestavit jídelníček, aby tělo nepřišlo o důležité živiny.

Veganská dieta je zdravá, ale obtížná

Odpůrkyní diety je profesorka Tanis Fentonová z University of Calgary, která přichází s hlavním pádným argumentem: „Tělesné pH není ovlivněno tím, co jíme. A tato moderní dieta neučiní tělo zásaditým.“

Profesorka Fentonová také zpochybňuje tvrzení, že mléčné výrobky vytvářejí v těle kyselé pH a že jejich konzumace vede k řídnutí kostí. Podle ní existuje řada výzkumů, které prokazují opak.

Pokud se člověk vzdá masa, mléčných výrobků a mořských plodů, připraví se o významný zdroj bílkovin a řadu důležitých vitaminů. Ty sice může přijímat z ořechů a luštěnin a dalších rostlinných produktů, musí ale jejich obsah a množství denně přísně hlídat. Vyvážená veganská strava dodávající tělu vše potřebné je docela náročná věda. Vegansky sice lze žít zdravě, ale některé živiny se z rostlin získávají obtížně, neboť jsou v nich obsaženy ve velmi malém množství.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co určitě nedělat, pokud máte kila navíc

Boj s nadbytečnými kily představuje pro mnohé ženy téměř celoživotní úkol. Ruku v ruce s tím se objevují i doporučení, jak docílit toho, aby bylo hubnutí co...

Výběr článků

Načítám