Hlavní obsah

Brýle, čočky, nebo laserová operace očí

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době, kdy spousta z nás pracuje u počítače, se nelze divit tomu, že stále více z nás trpí dioptrickými očními vadami. Někteří lidé volí brýle, jiní čočky, a někteří jdou na operaci očí. Zkrátka každému vyhovuje něco úplně jiného.

Foto: Profimedia.cz

Dospělí by měli navštívit očního specialistu minimálně jednou za dva roky. Ilustrační foto.

Článek

Před dvaceti lety jsme netrávili tolik času u počítače ani televize. Dnes tedy logicky stoupá počet lidí, kteří si stěžují na pocit suchých očí a jiné problémy. Pokud i vás nebo vaše děti trápí problém s očima, neváhejte a vyrazte za očním specialistou.

K tomu by měli zavítat i rodiče s dětmi, a to již v rámci běžné tříleté prohlídky u dětského lékaře. V tomto věku se zkoumá, zda dítě není tupozraké. Tupozrakost, pokud se podchytí co nejdříve, se dá úspěšně léčit.

Brýle jako nutnost i módní doplněk

„Dospělí by měli navštívit očního specialistu minimálně jednou za dva roky, bez ohledu na to, zda brýle nosí či nikoliv, a to zejména po čtyřicítce,“ říká Adéla Maroszová, optometristka z GrandOptical. Oční prohlídka může totiž odhalit počínající oční choroby nebo již rozvinutou oční vadu. V tom případě dostane člověk od lékaře poukaz na dioptrické brýle, kde předepíše nová skla i obroučky – podle toho, na co má člověk nárok.

„Toto preventivní vyšetření je hrazeno zdravotní pojišťovnou. To se však netýká soukromých ambulancí, které nemají smlouvy s pojišťovnami a kde je třeba veškeré ošetření a výkony hradit hotově,“ varuje Maroszová.

Brýle nosí spousta lidí i jako módní doplněk, přesto nepodléhají trendům. Češi se rádi drží staré dobré klasiky a do extrémů se příliš nehrnou, říká Maroszová. „Z hlediska barev stále patří mezi nejoblíbenější barvy klasické stříbrné, hnědé, černé,  případně i zlaté obruby. Pokud se lidé chtějí nějak odlišit, což platí zejména u mladších, pak zvolí netradiční tvary i barvy obrouček, které ladí s oblečením a celkovou image.“

Ačkoli mohou být módní brýle stylovým doplňkem, nejsou nejlevnější. Pokud si vyberete stylové obroučky i skla podle vašich představ, počítejte s tím, že do nich budete muset investovat několik tisíc korun.

Čočky do zásoby

Pokud víte rovnou, že vám brýle nevyhovují z estetických nebo osobních důvodů, zajděte si k optometristovi. Následovat bude oční vyšetření, ale i krátký rozhovor, aby odborník poznal, jak vybrat vhodné měsíční či jednodenní kontaktní čočky.

„Jestliže někomu povolání nebo denní rytmus nedovolují vyjímat čočky po dobu spánku, pak jsou vhodné čočky k prodlouženému nošení, které je možné nosit i nepřetržitě po dobu 30 dnů a 29 nocí. Je zároveň nutné zdůraznit, že takový způsob nošení není pro každého, je nejprve nutné projít sérií očních kontrol a přísně dodržovat doporučený postup,“ upozorňuje optometrista Petr Vykypěl.

Dále dodává, že nejprodávanější jsou čočky na měsíční bázi, kdy si lidé koupí čočky „do zásoby“ třeba na půl roku. Pro někoho, kdo čočky nenosí denně, jsou vhodné tzv. jednodenní čočky, které se nasadí a po jednom použití vyhodí do koše.

V čočkách je, na rozdíl od brýlí, široké zorné pole a je vidět do stran bez omezení, což ocení aktivní sportovci i řidiči. Nosit se mohou i na čtení. Existují ale i nevýhody, které může pro některé lidi představovat důsledná a pravidelná péče o kontaktní čočky, alergické reakce na čočky nebo roztok u citlivých jedinců, případně pocit suchého oka a nutnost pravidelných kontrol očí minimálně 1x za rok. Při nedodržování přísné hygieny hrozí závažné poškození zraku.

„Obecně se nejlépe čočky nosí venku za chladných dnů – v zimě na lyže a běžky. Navíc se čočky při vstupu do teplé místnosti nikdy nezamlžují,“ dodává Vykypěl.

Kdy pomůže operace

Brýle nebo čočky fungují vždy, ale občas mohou překážet. A to například z důvodu estetického. Nebo vadí při sportu či jiných volnočasových aktivitách. U některých povolání je navíc nemyslitelné, aby měl zaměstnanec vysoké dioptrie. Když se neosvědčí brýle ani kontaktní čočky nebo člověk touží po změně a chce se zbavit každodenní rutiny, přichází na řadu operace očí.

Operace, tedy laserové refrakční zákroky se nejčastěji využívají k odstranění dioptrických vad (krátkozrakosti, dalekozrakosti a astigmatismu). „Zákrok se doporučuje podstoupit, pokud člověk trpí čtyřmi až pěti dioptriemi (dalekozrakost, astigmatismus), u krátkozrakosti závisí na centrální tloušťce rohovky,“ vysvětluje Petr Novák, primář Refrakčního centra v Praze.

Cena zákroku se pohybuje zhruba od dvanácti do pětadvaceti tisíc korun za operaci jednoho oka. Některé oční kliniky nabízejí rovnou doživotní záruku na laserové a refrakční operace oka, tzn. že v případě potřeby provedou dokorekci.

Existují případy, kdy je oko neoperovatelné? „Základem je vždy důkladné vyšetření očí a získání potřebných informací. Zkušený lékař je pak schopen určit vhodnost či nevhodnost zákroku. Limitem ale nemusí být jen dioptrické hodnoty a hodnoty tloušťky rohovky. Oko by mělo být zdravé – vylučujícím kritériem mohou být zánětlivá onemocnění rohovky, degenerace rohovky a sítnice a podobně,“ dodává Novák.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Preferujete brýle, čočky, nebo uvažujete o operaci očí?
Nosím brýle
53,7 %
Nosím čočky
17,6 %
Mám, nebo uvažuji o operaci očí
28,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1372 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zelenina bohatá na barviva pomáhá s nadváhou

Zelenina je obecně pro naše zdraví velmi prospěšná. Její konzumací naše tělo vyživujeme, obsahem vlákniny je prospěšná pro zdravé zažívání, imunitu, obsahuje...

Výběr článků

Načítám