Hlavní obsah

Velikonoční pochoutky v tradiční i netradiční formě

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na velikonoční svátky se asi nejvíce těší děti. Chlapci na pomlázku a dívky na zdobení vajíček. Dospělí pak na jarně vyzdobené stoly a hodování. Téměř v každé domácnosti se peče beránek nebo mazanec, připravuje se bramborový salát či velikonoční nádivka. Nechybí ale ani pokrmy z jehněčího či skopového masa.

Foto: Profimedia.cz

Vejce na velikonočním stole nesmí chybět.

Článek

Mnoho typických velikonočních receptů si české hospodyňky předávají z generace na generaci, ale nově se na stolech objevují i zdravější a novátorské verze.

Jehněčí hřbet v bylinkové krustě
Suroviny: 1 jehněčí hřbet, 100 g dobré slovácké slaniny, červená cibule, 2 palice česneku, 2 mrkve, 200 ml kvalitního červeného vína, dijonská hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce vinného octa, citrónová šťáva, olivový olej, tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, hrubozrnná sůl, pepř
Postup: Česnek zabalíme do alobalu a dáme ho na půl hodiny péct do trouby při teplotě 200 °C. Hřbet svážeme, osolíme, opepříme a opečeme ho ze všech stran na oleji dozlatova.Mezitím si posekáme bylinky, které smícháme s olejem, citrónovou šťávou, vymačkaným opečeným česnekem a rozdrobeným toastovým chlebem. Hřbet potřeme hořčicí, navrch dáme bylinkovou směs a hřbet dáme dopéct na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C.Mrkev a cibuli nakrájíme na klínky a necháme na olivovém oleji s medem a vinným octem zkaramelizovat. Po vyjmutí upečeného masa ho necháme odpočinout, výpek zastříkneme vínem a vysmažíme na požadovanou hustotu.
Jehněčí na rozmarýnu
Suroviny: Jehněčí maso: 1 kg masa, 1 kg cibule bílé, 400 g mrkve, 300 g celeru, 50 g rozmarýnu, 4 dcl červeného vína, 5 g soli, pepř, 0,75 l vývaruNádivka: bílý chléb 2 ks, 50 g libečku, 100 g vaječného žloutku, 5 g pepře černého, 5 g soliKnedlíky: 1 kg brambor, 1 vejce, 100–200 g hrubé mouky , 20 g soli
Postup: Jehněčí maso odblaněné a očištěné osolíme a opepříme, na připraveném plátku masa upravíme nádivku a pomocí provázku vytvoříme roládu.V hlubším pekáči nebo kastrolu rozpálíme tuk a maso zprudka opečeme. Přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, rozmarýn a zastříkneme červeným vínem. Zalijeme do 2/3 vývarem a dusíme doměkka v již předehřáté troubě, dokud maso nezměkne.Knedlíky připravujeme z bramborového těsta = vařené brambory spojíme vejcem, dochutíme a po přisypání mouky vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme knedlíky. Ty ve vařící vodě vaříme asi 20 minut.
Králičí stehna
Suroviny: králičí stehýnko 8 ks,  300 g slaniny (špek), 1 kg cibule bílé, 5 g soli, 5 g pepře, 50 g tymiánu, 1500 g čerstvého špenátu, 1 dcl olivového oleje, 10 g česnekuNoky: 1 kg brambor, 1 vejce, 100–200 g hrubé mouky, 20 g soli
Postup:  Králičí stehna protkneme slaninou a v předehřáté troubě je dáme péci na plech, ve kterém je na plátky nakrájená cibule. Maso opepříme, osolíme a nahoru dáme ještě pár smítek tymiánu. Podlijeme a necháme péci doměkka.Noky: Z předem uvařených brambor připravíme bramborové těsto za použití vejce a hrubé mouky. Noky tvarujeme lžící a vkládáme do vroucí osolené vody.Špenát: Listy čerstvého špenátu spaříme na troše vývaru a olivového oleje a po dochucení solí a pepřem ihned servírujeme.
Vajíčková pomazánka
Suroviny: 4–5 vařených vajec, 60 g tradičního českého másla, 1 ½ lžíce plnotučné hořčice, 2 balení sýru žervé, sůl, pepř, nasekaná pažitka
Postup:  Žloutky utřete s máslem, přidejte sýr, hořčici, špetku soli a pepře, nahrubo nastrouhané bílky, dochuťte nasekanou pažitkou a servírujte se škvarkovou bulkou.
Jehněčí roláda na česneku
Suroviny: cca 1,5 kg jehněčí plece, 3 stroužky česneku, 400 g listového špenátu, lžička sušené majoránky, 8 plátků zauzené slaniny, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Jehněčí plec očistěte od blan a přebytečného tuku a rozkrojte ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Olivový olej smíchejte s majoránkou, špetkou soli, pepřem a prolisovaným česnekem a touto směsí potřete maso, poté na maso rovnoměrně rozložte slaninu a následně špenát (několik hodin předem nechte povolit, případně trochu vymačkejte), lehce posolte, srolujte a zavažte roládu kuchyňským motouzem.Pečte asi 2,5 hodiny při teplotě 160 °C v nádobě s víkem, průběžně obracejte a podlévejte vodou nebo vývarem, aby maso zůstalo šťavnaté. Posledních 30 minut pečte bez poklice, aby maso získalo hezkou barvu. Rozstřihněte motouz, nechte chvíli odpočívat, poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.
Pečené kuře nadívané jarní nádivkou s kopřivami a mandlemi
Suroviny: kuře, 500 g toustového chleba, 4 vejce, 2 dcl mléka, hrst kopřiv, hrst mandlí
Postup: Kuře vykostěte, toustový chléb nakrájejte na kostičky a opečte. K opečenému chlebu přidejte žloutky ze 4 vajec (z bílků vyšlehejte sníh). Přidejte mléko, nasekané spařené kopřivy a loupané mandle. Dle chuti přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Promíchejte a směsí naplňte kuře. Zašijte nití (nebo spíchněte špízovými jehlicemi). Zbytek nádivky vytvarujte a pečte zároveň s kuřetem.
Nádivkové muffiny
Suroviny: 3 celozrnné housky, 50 g jemných ovesných vloček, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 200 ml mléka, 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu), 40 g čerstvých kopřiv, sůl a pepř.
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme cca 30 minut.
Ovesné palačinky se špenátem
Suroviny: 150 g jemných ovesných vloček, 2 vejce (mohou být jen bílky), 200 ml mléka, špetka soli.Náplň: 450 g mraženého listového špenátu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, lžíce rostlinného oleje
Postup: Na oleji necháme zesklovatět nasekanou cibulku, pak vsypeme špenát a přiklopený krátce podusíme, aby změkl. Osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem.Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Přidáme sůl a vejce. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu, dle potřeby můžeme přidat vločky nebo mléko tak, aby vzniklo mírně husté těsto.Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Pokud použijete teflonovou pánev, můžete smažit bez použití tuku. Tenké palačinky plníme připraveným špenátem, zavineme a podáváme.
Jarní drůbeží vývar s bylinkovými nudlemi
Suroviny: Vývar: 1 farmářské kuře (farma Loužná), 2 petržele, ¼ celeru, 2 mrkve, 1 cibule, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 litry vodyBylinkové nudle:  200 g hrubé mouky, 2 vajíčka, 1 lžíce jemně posekané petrželky, 1 lžíce nakrájené pažitky
Postup vývar: Všechnu zeleninu kromě cibule oloupejte a společně s kuřetem a kořením vložte do velkého hrnce. Na mírném plamenu nechte táhnout 3 hodiny (v tlakovém hrnci cca 1 hod.). Slijte vývar přes jemné sítko a nechte vychladit v lednici. Z vychladlého vývaru seberte ztuhlý tuk, aby polévka nebyla příliš mastná (voňavý kuřecí tuk se dá použit podobně jako například vepřové sádlo). Před podáváním vývar dosolte a zavařte do polévky jemně nakrájenou zeleninu – vařit stačí chvíli, aby zůstala křupavá. Poté zvlášť uvařené nudle a případně také maso.Postup nudle: Všechny ingredience zpracujte v tuhé těsto, poté zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici několik hodin odležet, s těstem se pak bude lépe pracovat. Poté rozválejte, nakrájejte na nudličky a uvařte ve slané vodě, aby se vývar nezakalil.
Nádivka s kopřivami a medvědím česnekem
Suroviny: 6 den starých rohlíků, 6 vajec, 200 ml plnotučného mléka, 150 g uzeného masa, 150 g vařeného kuřecího masa, 1 nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, ¼ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky pepře, 1 lžička soli, 100 g kopřiv, 50 g medvědího česneku, 1 lžíce másla
Postup: Kopřivy s medvědím česnekem operte, spařte a poté najemno posekejte, ručně nebo v elektrickém sekáčku.Z bílků ušlehejte sníh, žloutky promíchejte s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte a promíchejte s oběma druhy masa, zeleninou a poté zalijte žloutkovou směsí a opatrně vmíchejte sníh. Směs rozetřete do většího hlubokého pekáčku nebo rozdělte do několika menších zapékacích misek dobře vymazaných máslem. Pečte hodinu při 170 °C.
Salát z medvědího česneku a mladého špenátu
Suroviny: 100 g mladého špenátu, svazek medvědího česneku, 2 farmářská vejce, 1 rohlík (na krutonky)Zálivka: 3 lžíce panenského slunečnicového oleje, 1 lžíce bio hořčice jemné, 2 lžičky bílého vinného octa, špetka soli
Postup: Špenát i medvědí česnek operte a osušte. Suroviny na zálivku vlijte do malé skleničky, důkladně protřepejte a promíchejte se salátem. Rohlík nakrájejte na malé kostičky a lehce osmahněte.Salát podávejte s krutonky a nakrájeným vařeným vajíčkem.
Slovenská vaječná hrudka
Suroviny: 1 litr čerstvého plnotučného mléka, 10 farmářských vajec, ½ lžičky soli
Postup: Prošlehejte mléko s vajíčky a solí a nalijte do mlékovaru (je možno i v hrnci, ale spíše hrozí, že se směs připálí). Přiveďte k varu a průběžně míchejte, po čase se směs začne srážet a připomínat tvaroh – oddělí se voda a pevná hmota. V tom okamžiku směs vylijte do cedníku vystlaného pláténkem, jemně uhlaďte do tvaru bochníku, pláténko svažte a balíček s hrudkou někam pověste, aby vlastní váhou odkapal. Poté vyklopte a uložte do lednice. Hrudka je velmi jemná lahůdka lehce připomínající sýr. Skvěle doplňuje výrazné šunky a pálivý křen. Je také možné ji různými bylinkami dochutit – v poslední fázi, kdy se v hrnci již sráží, ale nejlépe chutná samotná.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč tak rádi dodržujeme tradice

Ačkoliv z měst se již řada rituálů spjatých s Velikonocemi dávno vytratila a na koledu už se nechodí, většina domácností řeší velikonoční úklid, výzdobu...

Výběr článků

Načítám