Hlavní obsah

Polohy ve spánku a jejich vliv na zdraví a tělo

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatek spánku je pro naše tělo velmi důležitý. Ale věděli jste, že způsob, jakým usínáte nebo spíte v noci, může ovlivňovat vaše zdraví? Podívejte se proto na několik nejčastějších poloh ve spánku a jejich účinky na lidské tělo.

Foto: Profimedia.cz

Poloha ve spánku znamená možná víc, než jste si mysleli.

Článek

Na zádech s rukama podél těla

Tato poloha se obecně označuje jako jedna z nejlepších. Je prospěšná páteři a krku, ale to jen v tom případě, že si pod hlavu nedáte několik polštářů. Bohužel má i jednu nevýhodu. Lidé, kteří spí na zádech, chrápou daleko více než v jiných polohách. Stejně tak se při spaní na zádech často objevuje spánková apnoe, která je často spojována s kardiovaskulárními onemocněními. Pokud tedy zaregistrujete, že váš partner přestane v noci na několik sekund dýchat, vyhledejte lékaře a požádejte o podrobné vyšetření.

Na zádech s rukama nahoru

Tato poloha, tzv. hvězdice, je také prospěšná především pro záda a nezáleží na tom, jestli si rukama přidržujete polštář nebo je necháváte natažené. Spaní na zádech může také pomoci předejít předčasné tvorbě vrásek. Nicméně stejně jako u předchozí polohy hrozí chrápání a spánková apnoe. Je také možné, že vás po ránu budou bolet ruce (ze spaní s rukama pod hlavou), což může být způsobeno tím, že paže vyvíjejí tlak na nervy v ramenou.

Na břiše

Spaní na břiše může zlepšovat a zjednodušovat trávení bohužel jen v tom případě, že by se dalo dýchat přes polštář, uvádí s nadsázkou server dailyhealthpost.com. Pokud spíte na břiše, pak pravděpodobně obracíte hlavu na levou nebo pravou stranu. Jenomže tato poloha, pokud v ní usínáte pravidelně po dobu několika let, může způsobovat velké bolesti krku i zad zejména proto, že je páteř v nepřirozeném úhlu.

Do klubíčka

Poloha, kdy se člověk stočí na bok, skrčí nohy a kolena si přitáhne k sobě, může být sice pohodlná, ale opět zde není přirozená křivka páteře, tudíž je možné, že se po ránu budete cítit rozlámaní. Extrémní zvlnění také může omezit hluboké dýchání, které je pro klidné spaní velice důležité. Tuto polohu preferují těhotné ženy nebo naopak lidé, kteří mají problémy s chrápáním.

Spaní na boku

Pokud usínáte na boku s rovnýma nataženýma nohama a rukama podél těla, vaše páteř zajásá. Tvoříte pro ni totiž přirozenou polohu, která může přispět ke snížení bolesti zad i spánkové apnoe. Jaké jsou nevýhody? Spaní na boku může přispět ke stárnutí kůže, a to především kvůli gravitaci, která má vliv na obličejové vrásky i povislá prsa.

Na straně záleží

Pokud k pohodlnému a občerstvujícímu spánku potřebujete spát buď na jednom, nebo druhém boku, pak vězte, že i to, jestli spíte na levé nebo pravé straně, něco znamená. Spánek na pravém boku může zhoršovat pálení žáhy, na levé straně zase tělo vyvíjí tlak na vnitřní orgány, jako jsou játra, plíce nebo žaludek. Naopak lékaři doporučují spaní na levém boku především těhotným ženám, a to kvůli zlepšení krevního oběhu plodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám